- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

OMV a dat lovitura. Compania a făcut cea mai mare descoperire de gaze din ultimii zeci de ani din Austria. „Este o veste interesantă pentru OMV și clienții săi”

28 Jul, 16:25 • Lupu Alexandra
OMV a făcut cea mai mare descoperire de gaze din ultimii 40 de ani din Austria. Se întâmplă la numai o lună după descoperirea record de țiței din România.
OMV a dat lovitura. Compania a făcut cea mai mare descoperire de gaze din ultimii zeci de ani din Austria. „Este o veste interesantă pentru OMV și clienții săi”

După o lună de când OMV Petrom a făcut cea mai mare descoperire de țiței onshore din ultimele decenii, compania a anunțat cea mai importantă descoperire de gaze naturale din Austria din ultimii 40 de ani, informează profit.ro. Aceasta va aduce o contribuție semnificativă la securitatea aprovizionării pentru clienții companiei, pe fondul incertitudinilor legate de furnizarea gazului rusesc în viitor.

OMV a dat lovitura

Descoperirea făcută din OMV în Austria va atenua temerile din spațiul public din România. Grupul austriac a informat deja că va importa gaz din România și a rezervat capacități internaționale de transport de 40 TWh/an până în septembrie 2026, iar în cele din urmă, de 20 TWh/an în perioada octombrie 2026 – septembrie 2028.

Citește și: Rușii de la Lukoil s-au îmbogățit importând gaze în România. Câți bani au făcut

Rezervările s-au realizat prin punctele de interconectare cu Germania și Italia, așadar, nu prin cel din Ungaria, pe unde ar fi putut ajunge gazul românesc în Austria. OMV a informat că o evaluare preliminară a sondei de explorare Wittau Tief-2a, situată în Austria inferioară și forată la o adâncime finală de 5.000 de metri după 5 luni de operațiuni, arată resurse potențiale recuperabile de aproximativ 48 TWh, adică 28 milioane de barili echivalent petrol. Producția de gaze naturale va crește cu 50%.

„Rezultatul pozitiv al explorării noastre este o veste interesantă pentru OMV și clienții săi. Pe măsură ce continuăm să lucrăm la strategia noastră de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale, această nouă descoperire marchează o contribuție majoră la furnizarea de gaze naturale a clienților noștri, în special din Austria”, transmite Alfred Stern, CEO-ul OMV AG.

OMV
OMV

Compania are în vedere diferite operațiuni pentru a evalua în continuare zăcământul. Totodată, OMV ia în considerare conectarea rapidă a acestuia la facilitatea de gaze naturale operată de OMV din Aderklaa.

Compania a anunțat anterior că a identificat noi resurse de țiței și gaze naturale în regiunile Oltenia și Muntenia, din sudul României. Totul s-a întâmplat în urma unei investiții de aproape 20 milioane de euro într-o companie de explorare. Zăcământul din zona Verguleasa (Oltenia) este cea mai mare descoperire de țiței făcută de companie din ultimele decenii. Cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane de barili echivalent petrol, echivalentul a trei pătrimi din producția realizată de companie în decursul anului 2022.

Citește și despre: România devine cel mai important furnizor de gaze pentru moldoveni! Republica Moldova stochează gaze și pentru iarnă din exporturi