- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Pământul se apropie de 8 miliarde de locuitori! Întrebarea de pe buzele tuturor: Cât mai face față?

07 Nov, 14:22 • Cornel Ghimeșan
În 15 noiembrie pe Pământ vor exista 8 miliarde de oameni, iar intrebare care macină pe toată lumea se referă la cât mai poate planeta suporta. Cât de curând va fi depășită capacitatea acesteia și cum urmează să se desfășoare viața în următorii ani.
Pământul se apropie de 8 miliarde de locuitori! Întrebarea de pe buzele tuturor: Cât mai face față?

Pe 15 noiembrie urmeză să atingem pragul de 8 miliarde de oameni. Întrebarea care se află pe buzele tuturor se referă la capacitatea Pământului de a ne susține în continuare. Majoritatea experților spun că problema cea mai mare este consumul excesiv de resurse de către cei mai bogați locuitori, notează AFP.

Alte articole: După Elon Musk, și Zuckenberg vrea să dea oameni afară. Meta, compania mamă a Facebook, ar putea începe miercuri concedieri pe scară largă, anunță presa străină

„Opt miliarde de oameni reprezintă o piatră de hotar pentru omenire”, a declarat Natalia Kanem, șefa Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, salutând creșterea speranței de viață și reducerea numărului de decese materne și infantile.

„Cu toate acestea, îmi dau seama că acest moment s-ar putea să nu fie sărbătorit de toți. Unii își exprimă îngrijorarea că lumea noastră este suprapopulată. Mă aflu aici pentru a spune clar că numărul pur și simplu de vieți umane nu este un motiv de teamă”.

Experții spun că întrebarea „prea mulți pentru ca Pământul să poată fi întreținut?”, este o întrebare greșită. Problema În acest moment nu este suprapopularea, ci consumul excesiv de mare și de inutuil. Aceștia susțin că ar trebui să ne focusăm asupra consumului excesiv de resurse ale planetei de către cei mai bogați dintre noi.

„Prea mulți pentru cine, prea mulți pentru ce? Dacă mă întrebați pe mine, sunt prea mulți? Nu cred”, a declarat pentru AFP Joel Cohen, de la Laboratorul de Populații al Universității Rockefeller.

Pământul se apropie de 8 miliarde de locuitori! Întrebarea de pe buzele tuturor: Cât mai face față?
Pământul se apropie de 8 miliarde de locuitori! Întrebarea de pe buzele tuturor: Cât mai face față?

Câți oameni pot exista pe pământ

Cohen a explicat faptul că întrebarea despre câți oameni poate susține pământul are două laturi: limitele naturale și alegerile umane. În prezent, alegerile noastre ne fac să consumăm mai mult decât resursele biologice ale planetei, cum ar pădurile și terenurile, decât poate regenera planeta în fiecare an. Consumul excesiv de combustibili fosili, de exemplu, duce la mai multe emisii de dioxid de carbon, responsabile de încălzirea globală.

Am avea nevoie de biocapacitatea a 1,75 de Pământuri pentru a satisface în mod durabil nevoile populației actuale, potrivit Global Footprint Network și ONG-urilor WWF.

Cel mai recent raport al ONU privind clima menționează creșterea populației ca fiind unul dintre principalii factori de creștere a gazelor cu efect de seră. Cu toate acestea, ea joacă un rol mai puțin important decât creșterea economică.

„Suntem proști. Ne-a lipsit previziunea. Suntem lacomi. Nu folosim informațiile pe care le avem. Aici se află alegerile și problemele”, a spus Cohen.

Cu toate acestea, el respinge ideea că oamenii ar fi la modul fundamental dăunători pentru planetă, spunând că oamenilor ar trebui să li se ofere alegeri mai bune.

„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportamentul nostru decât de numărul nostru, a declarat Jennifer Sciubba, cercetător la Wilson Center, un think tank.

„Este leneș și dăunător să ne întoarcem mereu la suprapopulare, a adăugat ea, deoarece acest lucru le permite oamenilor din țările bogate, care consumă cel mai mult, să arunce vina pentru problemele planetei asupra țărilor în curs de dezvoltare, unde creșterea populației este cea mai mare.

„Într-adevăr, noi suntem de vină. Sunt eu și cu tine și aerul condiționat de care ne bucurăm, piscina pe care o avem afară și carnea pe care o mâncăm noaptea provocând mult mai multe daune.”

Conform studiilor, dacă toți locuitorii planetei ar trăi și ar consuma ca un cetățean al Indiei, am avea nevoie doar de capacitatea a 0,8 Pământuri pe an, potrivit Global Footprint Network și WWF. Dacă am consuma cu toții ca un locuitor al Statelor Unite, am avea nevoie de cinci Pământuri pe an. Organizația Națiunilor Unite estimează că planeta noastră va găzdui 9,7 miliarde de oameni până în 2050.

Citește și: Mall-ul rămâne locul favorit de socializare pentru români! Totuși obiceiurile s-au schimbat, sâmbăta nu mai este cea mai aglomerată zi

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult