- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Panourile solare, ieftinire masivă pe piețele internaționale. Modul inedit în care sunt folosite în vestul Europei

02 Apr, 16:29 • Adrian Popovici
Panourile solare s-au ieftinit masiv pe piețele internaționale, iar în țări ca Olanda sau Germania au început să fie folosite pentru construcția de garduri. Deși în acest fel nu ating un randament maxim, reușesc să fie mai ieftine decât gardurile obișnuite.
Panourile solare, ieftinire masivă pe piețele internaționale. Modul inedit în care sunt folosite în vestul Europei

Tehnologia care stă la baza modului în care sunt construite panourile solare s-a îmbunătățit considerabil de-a lungul ultimilor ani, iar asta a făcut din energia solară o alternativă tot mai la îndemână din punctul de vedere al costurilor și al rezultatelor oferite. După cum arată o Financial Times, în unele țări din vestul Europei, panourile solare au ajuns atât de ieftine încât ajung să fie folosite pentru construcția gardurilor.

Mai exact, după cum arată sursa citată, în țări ca Olanda și Germania, panourile solare au devenit atât de ieftine încât sunt folosite pentru a construi garduri. Trebuie precizat faptul că acest lucru se întâmplă și pe fondul inundării pieței cu panouri produse în China.

Panourile solarecaptează mai puţină lumină solară atunci când sunt folosite drept garduri față de situația în care sunt montate pe acoperişuri. Cu toate acestea, potrivit analiştilor şi postărilor pe reţelele de socializare ale gospodăriilor care le-au instalat, după cum explică cei care au apelat la această soluție, astfel reușesc să facă economii semnificative legate de costul forţei de muncă şi ale schelelor.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2024. Noi detalii pentru românii care vor panouri solare în noul an

De ce au ajuns panourile solare să fie folosite la garduri?

„Acesta este rezultatul faptului că panourile solare s-au ieftinit atât de mult încât le punem peste tot”, a explicat Jenny Chase, analist în domeniul solar la BloombergNEF. „Deoarece costul de instalare – manopera, schelele – reprezintă marea majoritate a costului de instalare a unui sistem fotovoltaic pe acoperiş, poate avea sens”.

„De ce să ridici un gard când poţi să pui o grămadă de panouri solare, chiar dacă nu sunt aliniate exact la soare?”, spune Martin Brough, şeful departamentului de cercetare climatică de la BNP Paribas Exane. „În cazul în care panourile în sine sunt pur şi simplu incredibil de ieftine, constrângerile devin costurile de instalare şi locaţiile … se ajunge la un fel de mentalitate de bricolaj”.

Oferta de panouri solare la nivel mondial va ajunge la 1.100 gigawaţi până la sfârşitul acestui an, adică de trei ori mai mult decât previziunile actuale privind cererea, estimează Agenţia Internaţională pentru Energie. O supraproducţie în China susține această tendinţă, a subliniat agenţia.

În acelaşi timp, instalarea a devenit mai scumpă, în principal din cauza creşterii costurilor forţei de muncă, iar aşteptarea pentru conectarea panourilor la reţelele electrice pune la încercare răbdarea industriei şi a gospodarilor. Problemele legate de capacitatea reţelelor afectează majoritatea ţărilor şi nu pot fi rezolvate uşor şi rapid.

Citește și: Care este schemă de ajutor de stat pentru investiții în energie verde în agricultură? Ministrul Agriculturii: „Din 5 noiembrie 2023, fermierii și procesatorii pot depune proiecte pentru realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare sau eoliene”