- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Parlamentul de la Sofia a votat. Bulgaria ar putea să preia controlul rafinăriei Lukoil în caz că va fi necesar

13 Jan, 19:45 • Cornel Ghimeșan
Parlamentul de la Sofia a decis vineri faptul că statul bulgar ar putea să preia controlul pentru un an la rafinăria Lukoil de la Burgas. Aceasta are o capacitate de procesare de 196.000 de barili pe zi.
Parlamentul de la Sofia a votat. Bulgaria ar putea să preia controlul rafinăriei Lukoil în caz că va fi necesar

Parlamentul bulgar a hotărât că statul ar putea prelua controlul pentru o perioadă de un an la rafinăria de la Burgas, care aparține de grupul rusesc Lukoil. Această decizie a fost luată în cadrul unei sesiuni de vot care viza protejarea infrastructurii vitale și asigurarea aprovizionării cu carburanți în țara vecină, a transmis Bloomberg, citat de Agerpres.ro.

Alte articole: Legumele românești ar putea să dispară din piețe. Legumicultorii se gândesc serios să se reprofileze: ”Trei vaci or să-ți aducă aceeași sumă ca un hectar de solarii”

Rafinăria Neftochim Burgas are o capacitate de procesare de 196.000 de barili pe zi și este considerată  cel mai mare producător de carburanţi din Bulgari. După ce UE i-a scutit pe bulgari de embargoul impus întregii comunități în ceea ce privește importurile de petrol rusesc, rafinăria a început să proceseze numai ţiţei rusesc.

Care sunt regulile impuse bulgarilor de UE

Scutirea din partea Uniunii a venit și cu un pachet de reguli. În primul rând, aceasta este valabilă până la finalul anului 2024, iar Bulgariei îi este interzis să exporte carburanți sau produse petroliere care provin de la rafinăria Neftochim Burgas, cu excepția exporturilor spre Ucraina. Totodată, rafinăria de la Burgas poate exporta produse secundare, dacă acestea nu pot fi depozitate în siguranţă în Bulgaria şi reprezintă un risc pentru mediu.

Bulgaria ar putea să preia controlul rafinăriei Lukoil
Bulgaria ar putea să preia controlul rafinăriei Lukoil
În urmă cu ceva vreme, conducerea Lukoil Neftochim a avertizat că ar putea fi nevoită să închidă rafinăria dacă nu va putea exporta producţia realizată.

Conform unor modificări legale adoptate vineri de Parlamentul de la Sofia, cu 141 de voturi pentru şi 24 contra, Ministerul Economiei va putea să numească un reprezentant special care să preia controlul asupra rafinăriei dacă există ameninţări la adresa securităţii naţionale sau asupra aprovizionării cu resurse vitale.

„Modificările legale vor face din Bulgaria o ţară puternică şi capabilă să intervină într-o situaţie critică”, a spus Martin Dimitrov, un parlamentar din cadrul formaţiunii Bulgaria Democrată.

Un reprezentant special va putea fi numit de asemenea dacă rafinăria de la Burgas va încălca normele referitoare la concurenţă sau sancţiunile decise de Uniunea Europeană.

Citește și: Incredibil! Ce pensie are Maria Dragomiroiu, după 40 de ani de muncă! Nimeni nu se aștepta

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult