- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Pedeapsă cu închisoarea pentru proprietarii de câini și pisici. O nouă lege a intrat în vigoare

15 Oct, 12:17 • Alexe Raluca
Proprietarii de câini și pisici trebuie să știe că se află în pericol. Pot ajunge la închisoare, conform noii legi ce a intrat în vigoare.
Pedeapsă cu închisoarea pentru proprietarii de câini și pisici. O nouă lege a intrat în vigoare

Toți proprietarii de animale de companie trebuie să știe că riscă pedeapsa cu închisoarea dacă nu se supun legii. Noua lege intrată în vigoare recent prevede bunăstarea animalelor de companie și îi pedepsește aspru pe cei care le lasă nesupravegheate sau le maltratează.

Citește și: Alimentele care sunt otravă pentru câini și pisici. Animalul de companie riscă să moară dacă consumă aceste produse

Proprietarii de câini și pisici riscă închisoarea

Guvernul spaniol a adoptat o lege care permite Poliției să îi aresteze pe cei care își lasă animalele nesupravegheate sau care le maltratează. În cazul nerespectării legii, autoritățile pot aplica amenzi de până la 200.000 de euro sau chiar închisoarea. Noua lege mai interzice achiziționarea de animale de companie din magazine și pe platforme online. Totuși, ea oferă un termen pentru ca magazinele să poată găsi noi căi de plasare a acestora.

Animalele de companie din Spania vor putea fi achiziționate doar de la crescători autorizați, iar proprietarii vor avea posibilitatea să intre cu ele în restaurante și baruri. Prevederile anterioare le impuneau proprietarilor de animale de companie să țină afară animalele, însă lăsarea acestora nesupravegheată este, acum, ilegală.

Cu toate acestea, legea a stârnit controverse deoarece nu se aplică și taurilor de luptă, câinilor de vânătoare și delfinilor din parcurile marine. Coridele, considerate de unii spanioli o parte integrantă a culturii țării, dar considerate de alții ca fiind crude, nu au fost incluse în lege. Executivul spaniol nu a uitat nici de animalele sălbatice, precum leii sau tigrii. Ele au fost prin prezenta lege interzise în circuri. Perioada de tranziție pentru acești proprietari de animale este de șase luni. În ceea ce privește delfinii, parcurile marine vor avea încă dreptul de a folosi mamiferele până la moartea celor pe care îi dețin deja.

În Spania, există aproape 29 de milioane de animale de companie, însă 300.000 de animale sunt abandonate anual. Noua lege îi obligă pe proprietari să își asigure, înregistreze și să își instruiască animalele. Aceste prevederi cu privire la bunăstarea animalelor de companie au fost amânate din cauza instabilității guvernului spaniol din ultima perioadă.

AnimaNaturalis, un grup de apărare a drepturilor animalelor, a demarat o campanie intensă pentru includerea câinilor de vânătoare în noua lege. Grupul susține că sute de câini sunt abandonați sau chiar spânzurați în perioada încheierii sezonului de vânătoare. Aceste animale nu au fost însă incluse în noile prevederi, din cauza refuzului guvernului socialist de la putere, ca urmare a protestelor vânătorilor și conservatorilor din zonele rurale.

„În ceea ce privește câinii de vânătoare, este o bătălie pe care am pierdut-o, din păcate. Proprietarii acestor câini nu au vrut ca ei să fie înregistrați. Dar, în ciuda a tot ceea ce  se întâmplă, este o veste bună faptul că toți câinii ar trebui să fie înregistrați. (…) Simpla existență a acestei legislații de pionierat la nivel de stat este o realizare pentru mișcarea pentru drepturile animalelor, care a reușit să plaseze drepturile animalelor în centrul agendei politice în mod permanent”, a declarat, pentru Euronews, Aida Gascon, de la AnimaNaturalis.

Citește și: Fără câini și pisici la bloc. Lovitură grea pentru persoanele care dețin animale de companie