- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Portugalia critică decizia BCE de a crește dobânzile. Ministrul de Finanțe: „Ar trebui analizate cu multă atenţie”

12 Jul, 17:43 • Lupu Alexandra
Portugalia se împotrivește. Statul nu crede că este nevoie ca BCE să majoreze din nou dobânzile, tocmai pentru că inflația are o tendință de scădere.
Portugalia critică decizia BCE de a crește dobânzile. Ministrul de Finanțe: „Ar trebui analizate cu multă atenţie”

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat noi majorări ale dobânzii, informează economedia.ro. Cu toate acestea, Portugalia nu este de acord și critică măsura: ministrul de Finanțe, Fernando Medina, atrage atenția că noile creșteri s-ar adăuga pericolelor pe care le confruntă economia zonei euro.

Portugalia critică decizia BCE

Ministrul portughez de Finanțe avertizează că noile majorări ale dobânzii de către BCE s-ar adăuga pericolelor pe care le confruntă la ora actuală economia zonei euro, care încearcă să iasă din recesiune. Inflația înregistrează deja o tendință descendentă, după măsurile de înăsprire a politicii monetare adoptate de BCE. Între timp, efectele majorărilor de până acum ale dobânzilor nu s-au arătat pe deplin absorbite de gospodării și de companii, explică Fernando Medina.

Citește și despre: Ratele la bănci vor crește! BCE majorează dobânzile în continuare

El a adăugat că noile majorări ale dobânzilor ar conduce la o situație dificilă la nivel european. Ministrul de Finanțe precizează că măsura trebuie analizată cu multă atenție înainte de a fi adoptată.

„Riscurile ca noile majorări ale dobânzii să creeze la nivel european o situaţie mai dificilă la adresa creşterii sunt acum mai ridicate şi ar trebui analizate cu multă atenţie”, declară Fernando Medina.

BCE se apropie de finalul campaniei începută în urmă cu an, dar cu toate acestea, avertismentele pentru consecințele înăspririi suplimentare a politicii monetare devin din ce în ce mai numeroase. BCE a crescut costul creditului la fiecare reuniune de politică monetară din ultimul an. Dobânda la depozite a ajuns la 3.5%, dar totodată, instituția bancară a anunțat că urmează și alte majorări.

Portugalia
Portugalia

Premierul portughez Antonio Costa susţinea că oficialii de la Frankfurt nu au perceput adecvat natura inflației pe care o confruntă zona euro. În același timp, prim ministrul Italiei, Giorgia Meloni, atrăgea atenţia că „majorările constante ale dobânzilor” se vor transforma „într-o cură care să aducă mai degrabă daune decât beneficii”. O estimare preliminară publicată recent de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro a scăzut până la 5.5% în iunie 2023, de la un nivel de 6.1% identificat în luna mai. Cifra anunțată de Eurostat este sub nivelul estimărilor analiștilor, care se bazau pe o diminuare a inflației până la 5.6%.

Rata inflației a ajuns la 4.7% în Portugalia. Cu toate acestea, economia țării a avut o evoluție mai bună după pandemie, decât cea mai mare parte a Europei. Piața forței de muncă a rămas la un nivel solid. Medina a afirmat că estimarea privind creșterea PIB-ului în 2023 cu 1.8% ar putea fi depășită. Totodată, Banca Centrală a Portugaliei se așteaptă la un avans al economiei în 2023 cu 2.7%.

Vezi și: Guvernul introduce noi obligații pentru restructurarea creditelor. BCE a majorat costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani