- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ratele la bănci vor crește! BCE majorează dobânzile în continuare

27 Jun, 21:46 • Lupu Alexandra
BCE va continua să majoreze dobânzile. Lupta contra inflației nu s-a terminat!
Ratele la bănci vor crește! BCE majorează dobânzile în continuare

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat că inflația în zona euro este încă mult prea ridicată, tocmai de aceea, instituția bancară a luat decizia de a majora în continuare dobânzile. BCE este obligată să înăsprească în continuare politica monetară, informează profit.ro.

BCE va continua să majoreze dobânzile

La fiecare reuniune de politică monetară din ultimul an, BCE a majorat costul creditului. Dobânda la impozite a urcat în teritoriul negativ până la 3.5%. Instituția a avertizat că vor urma și alte majorări, în încercarea de a opri avansul inflației.

„Este puțin probabil ca, în viitorul apropiat, banca centrală să fie în măsură să afirme cu certitudine că dobânzile au atins punctul de vârf”, a declarat Lagarde la forumul anual al BCE organizat la Sintra, Portugalia.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Schimbare șocantă în industria bancară! Creditele cu cele mai ieftine dobânzi! Cât de mult au scăzut ratele românilor

„Fără o modificare importantă a perspectivei, vom continua să majorăm dobânzile în luna iulie”, a adăugat Lagarde.

Inflația de bază în zona euro a fost de 6.1% în zona euro în luna mai 2023, în scădere față de o valoare de 7% în luna aprilie. Cu toate acestea, cifrele sunt catastrofale, având în vedere că ținta de inflație a BCE este de 2%.

„Inflația în zona euro este mult prea mare și se pare că va rămâne așa pentru o perioadă lungă de timp…Această persistență este provocată de faptul că inflația își face simțite efectele în economie în faze, pe măsură ce diferiți agenți economici încearcă să transfere costurile pe seama celorlalți”, a precizat Christine Lagarde.

BCE
BCE

Zona euro a intrat recent în recesiune, dar cu toate acestea, firmele nu renunță la angajați. O altă problemă se referă la faptul că o mare parte din creșterea gradului de ocupare a locurilor de muncă are loc în sectoarele cu o productivitate scăzută.

„Toate acestea înseamnă că ne vom confrunta cu mai mulți ani de creșteri ale salariilor nominale, în care presiunile pe partea costurilor cu mâna de lucru vor fi exacerbate de creșterea limitată a productivității”, a spus Lagarde.

BCE se angajează în mod clar să mențină dobânzile ridicate pentru o perioadă prelungită. Prin scumpirea creditului, băncile centrale vor să oprească cererea de credite imobiliare, credite de consum sau de investiții din partea companiilor. Cererile duc la o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor.

„Trebuie să comunicăm în mod clar că vom rămâne la aceste nivele atât timp cât va fi nevoie. Asta va asigura că majorarea dobânzilor nu generează așteptări referitoare la o inversare mult prea rapidă a politicii monetare și va permite ca impactul deplin al acțiunilor noastre anterioare să se materializeze”, a subliniat președintele BCE.

Citește și despre următorul subiect: Noi titluri de stat Tezaur pentru iunie-iulie. Ce dobânzi pot obține românii și care este perioada de cumpărare