- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Povestea de succes a unei românce stabilite în Italia care și-a pus pe picioare propria afacere: „Nu mă angaja nimeni pentru că aveam copil mic. Acum mi-am împlinit un vis, sunt propriul meu șef”

05 Mar, 22:38 • Claudia Simion
O româncă stabilită în Italia e un exemplu de curaj și perseverență că poți reuși să-ți împlinești visurile și atunci când nimeni nu crede în ele și ai impresia că ești de una singură.
Povestea de succes a unei românce stabilite în Italia care și-a pus pe picioare propria afacere: Nu mă angaja nimeni pentru că aveam copil mic. Acum mi-am împlinit un vis, sunt propriul meu șef

Mihaela Cornea s-a născut în Făgăraș și are 27 de ani. Nu a avut o viață ușoară deloc, a fost mereu departe de mama ei, care a ales să plece în străinătate pentru a-i asigura un trai mai bun. În ciuda tuturor obstacolelor pe care le-a întâlnit în drumul ei, Mihaela a reușit să-și împlinească visul, și anume să-și deschidă un salon de coafură la Roma.

A fost crescută de bunica ei, la țară, în timp ce părinții munceau din greu în afara țării să o întrețină. „Nu am avut o familie înstărită, dimpotrivă. Economiseam bani pentru a ne ajunge de mâncare. Părinții mei erau despărțiți. Așa că mama a plecat să muncească în Italia, ca badante. Da, mi-a lipsit mama, dar am înțeles sacrificiul ei. Dacă rămânea în România, risca să ne piardă, să ne ia serviciile sociale, pe mine și pe sora mea”, a povestit Mihaela Cornea, potrivit Rotalianul.

Mihaela a ajuns în Italia la 15 ani și a învățat să coafeze

Mai târziu, când a ajuns la gimnaziu, mama ei a reușit să o ia cu ea în Italia. Și-a continuat studiile la Roma, iar la 15 ani Mihaela a mers la o școală profesională unde a învățat să coafeze. „De când mă știu, eram fascinată de coafuri. Nu, nu exista un salon în sat, dar pe mama mi-o amintesc mereu cum se îngrijea și se pieptăna cu grijă, era atentă la detalii. Era o mamă tânără, deseori ni se spune că suntem două surori!”.

Citește și Românii care vor vizita Veneția nu se vor mai plimba cu Gondola. Ce se întâmplă cu destinația unică din Italia. Locuitorii se confruntă cu un fenomen nemaivăzut

La 18 ani a început să aibă deja primele cliente și să pună în practică tot ce a învățat la școală. Odată cu trecerea timpului, Mihaela a devenit tot mai sigură pe ceea ce face și a vrut să meargă la alt nivel cu pasiunea ei pentru coafat. A lucrat non stop ani de zile la mai multe saloane ca să-și asigure traiul de zi cu zi.

„Munceam câte 12 ore pe zi”

„Dar fără un contract de muncă, fără un salariu stabil. Munceam de la ora 9 până seara, uneori chiar până la 21. La muncă, abia dacă mă puteam așeza câteodată să mă odihnesc. Mulți din șefi se uitau și dacă luam un pahar cu apă sau un sandviș. Iar plata era foarte mică, de multe ori echivalentul a 25/ 30 de euro pe zi”, a povestit ea.

Ulterior, Mihaela l-a întâlnit pe soțul său, Dumitru Dinu, tot român, cu zece ani mai mare, alături de care și-a întemeiat și o familie. Atunci când a devenit mamă, a început să întâmpine alte probleme fiindcă oriunde mergea i se spunea că nu poate lucra. „Nimeni nu vrea să angajeze o mamă cu un copil mic, pentru că sunt multe absențe, copilul se îmbolnăvește și trebuie să ai grijă de el”. Eram disperată, dezamăgită. Nu știam ce să fac. Apoi, mi-am dat seama că singura soluție e să încep propria afacere, să fiu eu șeful meu. Nu voiam să fiu casalinga (casnică – n.r.), să stau în casă fără să fac nimic, să risc să intru în depresie, iar un salariu oricum nu era de ajuns. Dacă am reușit să țin un salon singură, să mă ocup de clienți, de programări, de gestiune, de ce nu pot să o fac pentru mine?”.

Citește și Cât câştigă o badantă româncă în Italia. Aproape 1 milion de românce au grijă de bătrânii din Peninsulă

„Un vis împlinit! Sunt propriul meu șef”

Nu s-a lăsat doborâtă niciun moment. A ales să riște totul pentru a-și construi ceva de la zero. A căutat o locație potrivită ca să-și facă propriul ei salon, în cartierul Aleesandrino, periferia sud est a Romei.

„Un vis împlinit! Sunt propriul meu șef, pot să gestionez singură orele de program, rezervările. Eu dau ordine, eu execut (râde, n.red.). Mai mult, am un mic spațiu unde pot să o aduc pe Sofia când termină școala, să stea cu mine, să se joace. Are păpușile, desenele, jocurile ei și e tare mândră că stă cu mama toată după amiaza!”, a povestit Mihaela.