- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cât câştigă o badantă româncă în Italia. Aproape 1 milion de românce au grijă de bătrânii din Peninsulă

11 Feb, 20:10 • Anghel Oana
Românii reprezintă în continuare cea mai numeroasă categorie de emigranți din Italia, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Cele mai multe oferte de joburi în Italia vizează îngrijirea bătrânilor.
Cât câştigă o badantă româncă în Italia. Aproape 1 milion de românce au grijă de bătrânii din Peninsulă

O badantă, aşa cum este numită persoana care îngrijeşte vârstnici, nu câştigă un salariu colosal. Dar cu siguranţă în cont îi intră mult mai mulţi bani decât i-ar fi intrat în România. Şi asta întrucât majoritatea badantelor sunt femei concediate din fabricile din România, fie ca urmare a restructurărilor masive, fie ca urmare a falimentului.

Badantele românce, preferatele italienilor

Exodul românilor în Italia este dominat de femei, după cum arată o statistică din acest an a Institutului național de Statistică Italian (Istat).

Din totalul de 1.200.00 de români aflaţi la muncă în Italia, peste 860.000 de românce au grijă de bătrâni. Româncele reprezintă cea mai mare forță de muncă în domeniul îngrijirii bătrânilor în țări ca Spania, Italia, Germania sau Austria.

Citeste si Digitalizarea şi pandemia au dat naştere unei noi profesii. Cât câştigă un narator român de audiobookuri

Româncele sunt preferate de italieni în detrimentul femeilor din Maroc şi Filipine pentru că sunt muncitoare, iar italienii au încredere să-şi lase bătrânii în grija lor.

Unele sunt plecate de lângă familiile din România de 15 ani. Nu se plâng, s-au obişnuit cu munca, grea şi s-au împăcat cu dorul de casă, deşi acesta le macină cumplit. Ajung să-şi vadă familiile o dată sau de două ori pe an.

Cât câştigă o badantă româncă în Italia

O badantă româncă are în Italia un salariu cuprins între 700 şi 1.500 de euro. Cele mai multe încasează, însă, în jur de 1.200 de euro pe lună.

Nu e o sumă uriaşă, dar e infinit mai mare decât câştigau în România. Însă, uneori, intervine şi norocul sau ghinionul. Unele românce au parte de condiţii mai bune, altele de condiţii nu la fel de bune. În timp ce unele au masa asigurată, astfel că îşi pot pune deoparte până la ultimul bănuţ, altele sunt nevoite să-şi asigure singure mâncarea. Asta deși legea îl obligă pe angajator  să le asigure hrana.

Puţine sunt, însă, cele care se plâng de epuizare fizică. Adevărata provocare este cea psihică. Atunci când se simt copleşite, femeile se refugiază în biserică.

Eu câștig 800 de euro, lucrez 24 din 24, zile festive libere. Ce sa mai zicem, viata noastra de badanta este foarte grea”, spune o badantă româncă.

Citeste si Cât câștigă un preot în România în 2023. Salariile uriașe oferite de stat în funcție de fiecare categorie în parte

Aceste femei raportează mari probleme de sănătate, pentru că nu poți lucra 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Nu au viață privată, nu pot socializa, sunt mereu închise în casă, la început sunt luate să aibă grijă de o persoană, dar ajung să aibă grijă de întreaga familie. Nu toate familiile au contracte de muncă. Sunt plătite direct, iau banii în mână: un gest care, încetul cu încetul, îți dă impresia că muncitorul îți aparține, că nu-l mai vezi ca pe o persoană, ci ca pe o utilitate„, spune explică Silvia Dumitrache, președinta Asociației Femeilor Române din Italia, pentru stiridiaspora.ro

Ce îndatoriri are o badantă

Persoanele care se ocupă cu îngrijirea bătrânilor au următoarele sarcini

  • acordarea asistenței
  • îngrijirea
  • supravegherea vârstnicului
  • supravegherea stării de sănătate a persoanei vârstnice
  • acordarea de sprijin în afara casei sau călătorii
  • pregătirea mesei
  • administrarea medicamentelor
  • realizarea menajului
  • acordarea suportului fizic și moral

Un exod care este în mare parte feminin. Femei care, cu un bagaj și nişte bani în buzunar, ajung în țara noastră pentru a „avea grijă” de cei mai fragili dintre noi, dar și pentru a munci pe câmp și pe șantiere. Ele fac acest sacrificiu pentru a îmbunătăți viața copiilor lor, pentru a le permite să studieze, pentru a le oferi mai mult decât ar putea primi. Dar, de cele mai multe ori, calea se transformă într-un drum sinuos, pavat cu durere, singurătate, abandon, vinovăție”, scrie Huffington Post Italia.

În ce regiuni din Peninsulă trăiesc cei mai mulţi români

La începutul anului 2022, conaționalii noștri ajungeau la un număr de  1.083.771 de persoane. Aceasta este de fapt o creștere ușoară față de anul anterior, când pe teritoriu Italiei locuiau 1.076.412 , în vreme ce în 2020 erau 1.145.718 de români, iar în 2019 – 1.143.859.

Distribuția pe regiuni arată în felul următor: Lazio 196.473, Lombardia 170.871 și Piemonte 133.356.

Cu privire la distribuția pe sexe, remarcăm o pondere mai mare a femeilor: 616.516, prezența bărbaților fiind în număr de 467.255.

Tags: