- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Premierul indian fuge de Putin, după amenințările țarului cu bomba nucleară! Oficialul indian refuză să organizeze un summit anual cu liderul de la Kremlin

09 Dec, 16:59 • Gabriela Andreescu
Premierul Indiei Narendra Modi nu va organiza în acest an un summit anual cu președintele rus Vladimir Putin, din cauza amenințărilor voalate ale acestuia de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina.
Premierul indian fuge de Putin, după amenințările țarului cu bomba nucleară! Oficialul indian refuză să organizeze un summit anual cu liderul de la Kremlin

Relația dintre India și Rusia rămâne puternică, dar o expunere mediatică prea mare a prieteniei dintre cei doi lideri în acest moment s-ar putea să nu fie benefică pentru Modi, a declarat un înalt oficial care apropiat situației, care a cerut să nu fie numit din cauza sensibilității problemei, scrie Bloomberg. Purtătorii de cuvânt ai Ministerului indian de Externe și ai ambasadei Rusiei la New Delhi nu au răspuns imediat la o solicitare a Reuters de a comenta informația prezentată de Bloomberg.

Premierul Indiei nu va organiza un summit, ca să nu se întâlnească cu Vladimir Putin

Aceasta situație ar fi doar a doua oară când liderii Indiei și Rusiei nu s-au întâlnit față în față din 2000.Summit-ul, desfășurat de obicei în decembrie, a fost anulat o singură dată în 2020, în apogeul pandemiei.

Un oficial rus a declarat pentru Bloomberg că decizia Indiei de a nu organiza un summit în acest an a fost clară la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Uzbekistan, unde Modi i-a spus lui Putin că această eră „nu este o eră a războiului”.

Citește și: Cine este Razvan Nicolescu și de ce spune că Austria trebuie să platească daune Romaniei pentru refuzul aderării la Schengen

Premierul indian nu va organiza în acest an un summit anual cu președintele rus Vladimir Putin
Premierul indian nu va organiza în acest an un summit anual cu președintele rus Vladimir Putin

Putin a lansat o serie de amenințări nucleare voalate pe parcursul războiului din Ucraina, dar mai mulți oficiali de rang înalt au negat în mod repetat că Moscova intenționează să folosească arme nucleare în Ucraina și au acuzat Occidentul că a ridicat miza nucleară. Liderul de la Kremlin a vizitat New Delhi în decembrie anul trecut, în cadrul celui de-al 21-lea summit anual India-Rusia.

India, care a devenit al doilea mare cumpărător de petrol rusesc după China și încearcă să reducă deficitul comercial în creștere cu Moscova, nu a condamnat în mod explicit ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” din Ucraina. India preferă să își reducă în liniște angajamentul față de Kremlin, deoarece războiul Rusiei în Ucraina a ajuns la a zecea lună, alimentând o creștere a prețurilor la energie și alimente. Guvernul lui Modi încearcă să deruleze o politică echilibrată între Moscova, un furnizor cheie de arme și energie ieftină, și SUA și aliații săi, care au impus sancțiuni și limite de preț pentru petrolul rusesc, mai scrie sursa citată.

În mod public, Kremlinul a prezentat India ca fiind o țară cheie care nu s-a alăturat criticilor internaționale asupra invaziei Ucrainei și a optat pentru intensificarea comerțului, în ciuda sancțiunilor care au întrerupt fluxurile cu SUA și Europa.

Într-un editorial de la începutul acestei luni în care India a preluat președinția Grupului celor 20 de Națiuni, Modi a făcut o referire voalată la războiul Rusiei. Lumea rămâne „prinsă în aceeași mentalitate cu sumă zero”, a scris Modi în ziarul Times of India. „O vedem când țările se luptă pentru teritoriu sau resurse. Vedem asta atunci când proviziile de bunuri esențiale sunt armate,” a mai scris premierul indian.

Citește și: 20.223 de locuinţe au fost date în folosinţă în trimestrul III al acestui an. Care este zona unde s-au mutat cei mai mulți români

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult