- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Premierul Viktor Orban vrea să alunge supermarketurile străine din Ungaria

15 Nov, 14:41 • Gorgorin iulia
Viktor Orban vrea să alunge retaile­rii străini din ţară. Premierul Ungariei a extins numărul de plafoane ale prețurilor la produsele alimentare, care îi va afecta pe comercianți, deja loviți de măsurile introduse în ultimul an.
Premierul Viktor Orban vrea să alunge supermarketurile străine din Ungaria

Viktor Orban pune presiune pe companiile străine să plece din ţară. Giganţii din sectorul supermar­ketu­rilor dezaprobă acţiunile guver­nu­lui maghiar de scoatere a retaile­rilor străini din ţară, însă nu este clar ce pot face în această privinţă, scrie Politico.

Premierul Viktor Orban vrea să închidă supermarketurile din Ungaria

Guvernul folosește prețurile ridicate ca pretext pentru a viza comercianții cu amănuntul străini precum Spar și Lidl cu taxe mai mari și plafoane de preț.

Prim-ministrul Viktor Orban a extins miercuri numărul de plafoane ale prețurilor la produsele alimentare, o mișcare care probabil că va afecta comercianții cu amănuntul care se luptă deja cu un val de măsuri introduse în ultimul an.

Citiți și: Viktor Orban impune măsuri de austeritate în Ungaria, pe fondul crizei economice. Sectorul responsabil cu propaganda în România, primul vizat

În primul rând, în decembrie 2021, pe fondul scumpirii în creștere a alimentelor, care a lovit în mod deosebit Europa Centrală și de Est, guvernul Ungariei e emis un proiect de lege care obligă supermarketurile cu venituri de peste 100 de miliarde de forinți (250 de milioane de euro) să predea alimente unei companii de stat cu 48 de ore înainte de data de consum, conform politico.eu.

Oficialii de la Budapesta au ordonat un plafon de preț – fără compensare pentru comercianții cu amănuntul pentru șase alimente de bază, inclusiv zahăr, făină și piept de pui și a majorat cotele de impozitare pentru marile supermarketuri de la 2,7% la 4,1%. Săptămâna trecută, prin ordin, au fost adăugate ouă și cartofi pe lista alimentelor cu plafon.

Toate firmele trebuie să se supună regulilor, inclusiv cele care sunt străine, precum giganții germani de reduceri Aldi și Lidl, lanțul francez Auchan, Penny Market din Irlanda, Spar din Austria și Tesco din Marea Britanie.

De asemenea, Guvernul de la Budapesta a anunțat concedieri și restricții în domeniul energetic. Primii vizați de concedieri sunt jurnaliștii lui Viktor Orban din Transilvania. Caracatița premierului de la Budapesta în țara noastră este suficient de bine pusă la punct. Mai concret, Asociația Mediater, prin care partidul FIDESZ controlează mare parte a presei de limba maghiară din România, concediază două treimi dintre jurnaliști.

Citiți și: Viktor Orban atac scandalos la adresa Uniunea Europeană: „De la Bruxelles se trage in Ungaria! Vor sfarsi unde au ajuns si predecesorii lor!”