- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Prețul caselor din Germania a scăzut considerabil, ca niciodată în ultimii 20 de ani. Următoarele semestre îi ingrijorează pe dezvoltatori. Se va ajunge la -15%

12 Feb, 12:30 • Polojan Tudor
A doua jumătate a anului 2022 a venit cu scăderi uriașe, care nu s-au mai înregistrat de 20 de ani. Prețul caselor scade datorită creșterii ratelor dobânzilor.
Prețul caselor din Germania a scăzut considerabil, ca niciodată în ultimii 20 de ani. Următoarele semestre îi ingrijorează pe dezvoltatori. Se va ajunge la -15%

Boom-ul imobiliar a luat sfârșit în Germania. Prețul caselor scade de la o zi la alta, spre nemulțumirea dezvoltatorilor și fericirea celor care doresc să își cumpere o casă la un preț corect, scrie economedia.ro.

O asemenea scădere nu s-a mai înregistrat de două decenii. Asociația băncilor germane de obligațiuni (VDP), colectoare de date de la peste 700 de instituții de creditare, a informat că prețul caselor și al apartamentelor a scăzut cu 1,8% în T4, în comparație cu trimestrul anterior.

Înregistrată în ultimele șase luni ale anului trecut, scăderea cumulată de 2,5% a fost cea mai mare. VDP nu a mai înregistrat o astfel de scădere niciodată de la începutul activității, din anul 2003.

Mai citește și: De la banane la roșii. Un importator de fructe exotice își deschide o seră de tomate în România. Petre Daea în extaz

Prețul caselor scade considerabil/ sursa foto: ziarulromanesc.de
Prețul caselor scade considerabil/ sursa foto: ziarulromanesc.de

Prețul caselor scade din cauza costurilor împrumuturilor

Mulți europeni sunt descurajați de costurile mari ale împrumuturilor, astfel că aceștia nu mai achiziționează locuințe. Lucru care duce la scăderea bruscă a cererilor de credite ipotecare.

Scăderea cererilor de credit conduce la diminuarea prețurilor de cumpărare, însă majorează costurile de închiriere. Prețul proprietăților comerciale scade și mai repede în Germania dar și în celelalte părți ale continentului. Și construcțiile de case noi, magazine și birouri sunt, de asemenea, într-un tren al scăderii.

În ultimii 10 ani, prețul caselor a crescut considerabil pe teritoriul întregului continent european. Doar în ultimii șapte ani, prețurile din Germania au crescut cu 60%.

„Lunga dinamică de creștere a prețurilor de pe piața imobiliară germană a ajuns la final. Ne așteptăm la continuarea scăderilor moderate pe piața generală în următoarele trimestre”, a spus șeful VDP, Jens Tolckmitt.

Bancherii, însă, sunt plini de încredere. Chiar dacă prețul caselor nemțești vor scădea chiar și cu 15%, lucrul acesta nu va cauza tensiuni pentru economia țării sau pentru gospodării.

„Asistăm la un declin brusc pentru piața imobiliară germană sau doar la o scădere treptată? Sunt mai degrabă în favoarea celei din urmă variante, deoarece lipsa de locuințe se va agrava pe măsură ce populația crește.” este de părere Jochen Möbert, economist la Deutsche Bank

Acesta a spus că vor fi construite mai puțin de 250.000 de apartamente în Germania în 2023. Numărul este cu aproape o cincime mai mic decât în anul 2020 și cu mult sub targetul guvernului, de 400.000.

Te-ar mai putea interesa și: Transparență la IKEA, clienții trebuie să știe ce cumpără. Din ce sunt fabricate obiectele de mobilă. Iată de unde vine lemnul

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult