- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prețurile cerealelor rămân sub presiune! Grâul și porumbul ajung la sume îngrijorătoare

11 Jan, 14:46 • Bumbeneci Diana
Prețurile cerealelor scad neașteptat de mult! Grâul și porumbul au atins noi sume neașteptate pentru 2023. Specialiștii din domeniu se tem că este doar începutul.
Prețurile cerealelor rămân sub presiune! Grâul și porumbul ajung la sume îngrijorătoare

Prețurile grâului și porumbului sunt în continuare extrem de afectate de creșterea parității euro-dolarului și de activitatea portuară dezamăgitoare din Statele Unite ale Americii. Experții din domeniu se tem că această schimbare reprezintă, de fapt, doar un început sumbru.

Prețurile cerealelor scad considerabil

Prețurile cerealelor au rămas sub presiune marți, la mijlocul sesiunii pe Euronext. Activitatea portuară din Statele Unite a fost foarte slabă, săptămâna trecută. Noua creștere a parității euro-dolar a subminat și mai mult competitivitatea cerealelor europene față de cele rusești. Condițiile climatice uscate și calde din Argentina rămân o sursă de îngrijorare și ar putea duce la scăderea potențialului de producție al țării.

Ai mai putea citi și: Fonduri europene 2023. Șanse mai mari pentru micii agricultori din România!

Prețurile grâului și porumbului pierd între 3,25 euro și 4,25 euro și de data aceasta. Mai exact, conform datelor publicate în cursul zilei de azi, prețul grâului Euronext cu scadență în martie 2023 a scăzut cu 4,25 EUR/t și a ajuns la 292,25 EUR/t. De partea cealaltă, prețul pentru grâul cu contractul în mai 2023 a pierdut 4 EUR/t, ajungând la 290,25 EUR/t.

cereale
cereale

De partea cealaltă, porumbului sunt și ele penalizate din cauza creșterii parității euro-dolarului. Din acest motiv, analiștii din domeniu se tem că o modificare de prețuri la început de 2023 este doar începutul și că se anunță cu adevărat un an dificil atât pentru producătorii de cereale, cât și pentru agricultori.

De altfel, conform ultimelor informații, se pare că prețul acordat porumbului Euronext cu livrarea în martie 2023 a scăzut cu 3,25 €/t, vânzându-se cu 284,5 €/t. De partea cealaltă, prețul acordat porumbului cu termenul din iunie 2023 a scăzut cu 3,25 €/t, vânzându-se cu 285 €/t.

Ai mai putea citi și: APIA 2023. Calendarul depunerii cererilor și perioada în care românii vor primi banii de la Ministerul Agriculturii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult