- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fonduri europene 2023. Șanse mai mari pentru micii agricultori din România!

11 Jan, 11:30 • Bumbeneci Diana
Micii fermieri din țara noastră primesc în acest an o nouă șansă la accesarea de fonduri europene. Iată care sunt condițiile de eligibilitate pentru accesarea ajutorului financiar.
Fonduri europene 2023. Șanse mai mari pentru micii agricultori din România!

Agricultorii primesc bani de la Guvern! Ministerul Agriculturii a pregătit o linie de finanțare nou-nouță, intitulată DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni.

Noul Plan Național Strategic (PNS) vine cu noi oportunități de finanțare pentru fermierii din toate categoriile, inclusiv pentru cei mici. Chiar dacă ultima submăsură 6.3, cunoscută pentru sprijinul forfetar de 15.000 de euro, a dispărut, micii fermieri vor avea în continuare posibilități de a realiza investiții cu fonduri europene, anunță AgroTV.

Fermele mici vizate în cadrul acestei intervenții sunt definite ca fiind exploatații agricole cu o dimensiune economică între 4.000 SO și 11.999 SO. În cazul exploatațiilor zootehnice de creștere a animalelor din rasele autohtone sunt eligibile exploatațiile cu dimensiunea economică de minimum 2.000 SO.

Condiții de eligibilitate pentru agricultori:

  • Investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică cuprinsă între 4.000 și 11.999 SO, respectiv 2.000 și 11.999 SO pentru fermele zootehnice populate cu rase autohtone;
  • Solicitantul prezintă un plan de afaceri în care prezintă situația exploatației și obiectivele pe 3 ani;
  • Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de
    finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;
  • Solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției;
  • Investițiile în procesarea de la nivelul fermei, inclusiv dotările aferente, vor reprezenta o componentă secundară a proiectului (din punct de vedere financiar);
Ajutor pentru agricultori/foto sugestivă
Ajutor pentru agricultori/foto sugestivă

„Sprijinul poate viza optimizarea activității agricole a fermelor de mici dimensiuni, atât din punct de vedere economic cât și al cerințelor legate de mediu, prin construcții noi sau modernizarea acestora, prin accesul la utilități, dotarea cu utilaje şi/sau echipamente performante dar și la adoptarea soluțiilor digitale care să permită aplicarea unor bune practici de gestionare a resurselor și factorilor de producție, practicarea unei agriculturi de precizie și optimizarea lucrărilor agricole”, se menționează în fișa intervenției din PNS.

Suma totală a sprijinului pe care îl pot obține fermierii care accesează DR-14 este de 50.000 EURO/proiect. Conform sursei citate, intensitatea va fi de 85% din costurile eligibile, în așa fel încât fermierii vor trebui să acopere restul de 15% din valoarea proiectului din propriile buzunare.

Ai mai putea citi: Victor Ponta dă de pământ cu Ministerul Transporturilor, din cauza eșecului Autostrăzii Comarnic – Brașov! „Poate că eu făceam prea ieftin, asta era problema”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult