- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prețurile la gaze naturale sunt într-o continuă creștere! România în topul statelor cu cele mai mari majorări!

26 Oct, 15:34 • Oprea Alina
Prețurile la gaze naturale și energie electrică au început să crească considerabil față de perioada anului 2022. România pare că ocupă primele locuri la majorarea prețurilor!
Prețurile la gaze naturale sunt într-o continuă creștere! România în topul statelor cu cele mai mari majorări!

Inflația se află într-un proces de creștere din toate punctele de vedere, iar energia electrică suportă aceleași repercusiuni. Prima jumătate a anului 2023 a înregistrat creșteri destul de semnificative pentru consumatorii casnici din Uniunea Europeană, astfel că aceste creșteri au fost mai mari față de aceeași perioadă din anul 2022, de la 25,3 euro/100 kWh la 28,9 euro/100 kWh. Nu doar energia electrică a suferit majorări, ci și gazele naturale care, în comparație cu perioada din anul 2022, de la 8,6 EUR per 100 kWh la 11,9 EUR per 100 kWh în prima jumătate a anului 2023. Aceste date sunt oficiale, oferite de Eurostat.

Plafonarea prețului la gaze ar putea duce la sitații grave iremediabile! Bursele de energie sunt îngrijorate de securitatea aprovizionării cu gaze
Plafonarea prețului la gaze ar putea duce la sitații grave iremediabile! Bursele de energie sunt îngrijorate de securitatea aprovizionării cu gaze

Prețul fără taxe al energiei electrice și al gazelor naturale este în scădere. Țările, în parte, își retrag măsurile de sprijin. Prin urmare, prețurile cu taxe pentru clienții finali sunt ușor mai mari decât în perioada de referință anterioară.

Ponderea taxelor în facturile de energie electrică a scăzut de la 23% la 19% în prima jumătate a anului 2023, față de anul 2022, astfel că majoritatea țărilor Uniunii Europene au în vigoare alocații și subvenții guvernamentale sau reduc taxele și impozitele pentru atenuarea costurilor ridicate ale energiei.

Citește și: România are rezerve pline de gaze naturale, însă oamenii încă se încălzesc cu lemne în clădiri prost izolate termic!

Prețurile la gaze și energie electrică sunt în creștere!

În cadrul gospodăriilor, prețurile energiei electrice au crescut considerabil, acest fenomen regăsindu-se în 22 de țări din Uniunea Europeană în prima jumătate a anului 2023 comparativ cu prima jumătate a anului 2022. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în Țările de Jos, având un procent de 953% creștere. De asemenea, creșteri mari în monedă națională s-au înregistrat și în Lituania (+88%), România (77%), dra și Letonia (+74%).

În cazul prețurilor la gaze naturale, prețurilr au crescut cel mai mult în Letonia (+139%), România (+134%), Austria (+103%), Țările de Jos (+99%) și Irlanda (+73%). Estonia, Italia, Croația sunt statele care au înregistrat scăderi care au fost cuprinse între -0,6% și -0,5%, în timp ce în Lituania prețul a rămas neschimbat, potrivit Economedia.

Cele mai mici prețuri medii ale gazelor naturale din prima jumătate a anului 2023 au fost în Ungaria (3,4 euro pentru 100 kWh), Croația (4,1 euro) și Slovacia (5,7 euro) și cele mai mari în Țările de Jos (24,8 euro), Suedia (21,9 euro) și Danemarca (16,6 euro).

Citește și: Premierul Ciolacu anunță cel mai mare proiect de gaze naturale, Neptun Deep. OMV Petrom și Romgaz investesc 4 miliarde de euro „Va contribui la securitatea energetică a țării”