- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prețurile vor exploda! Exporturile de orez vor fi interzise de un mare producător. Care este motivul

13 Jul, 18:23 • Lupu Alexandra
India, cel mai mare furnizor mondial de orez, ia în calcul interzicerea exportului majorității soiurilor de orez. Decizia ar putea arunca prețurile în aer.
Prețurile vor exploda! Exporturile de orez vor fi interzise de un mare producător. Care este motivul

India este cel mai mare furnizor mondial de orez. Țara analizează în momentele actuale posibilitatea de a interzice exportul majorității soiurilor de orez, iar mișcarea ar putea arunca în aer prețurile, informează stiripesurse.ro.

Exporturile de orez vor fi interzise de un mare producător

Surse apropiate acestui dosar relatează că Guvernul de la New Delhi discută un plan care prevede interzicerea exporturilor pentru toate tipurile de orez non-Basmati. Principalul motiv al deciziei se referă la creșterea prețurilor pe piața locală și la faptul că autoritățile vor să evite riscul unor noi presiuni inflaționiste.

Dacă va fi implementată măsura, interdicția ar urma să afecteze aproximativ 80% din exporturile Indiei. Prețurile ar crește în plan local, dar pe de altă parte, costurile mondiale ar fi în creștere. Orezul este un produs alimentar de bază pentru jumătate din populația lumii. Asia consumă 90% din oferta mondială.

Te-ar putea interesa și: Este oficial! De acum, românii vor scoate o gălăgie de bani din buzunar pentru alimente! La ce nivel a ajuns inflația în România

Prețurile de referință ale produsului au urcat deja la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Totul s-a întâmplat pe fondul temerilor că revenirea fenomenului meteo El Nino va afecta culturile de orez. India este responsabilă pentru aproximativ 40% din comerțul mondial cu orez și furnizează alimentul pentru mai mult de 100 de țări.

China, Beninul, Togo și Coasta de Fildeș se numără printre cei mai importanți clienți ai săi. Totodată, o serie de importatori, precum Indonezia, China și Filipine au început să facă stocuri mai mari în acest an.

Orez
Orez

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a anunțat că există o probabilitate de 90% ca fenomenul El Nino, asociat cu o creștere a temperaturilor globale, să continue și în a doua jumătate a anului 2023. Specialiștii relatează că fenomenul va avea o intensitate care va fi „cel puțin moderată”.

Îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială vor crește, în cazul în care India interzice exporturile. Planul autorităților de la New Delhi vine în contextul în care inflația s-a accelerat în luna iunie 2023. Analiștii de la Bloomberg au anunțat că se așteaptă la o nouă creștere a inflației. Cu toate acestea, prețurile ridicate la alimente ar putea afecta imaginea Guvernului în rândul populației, chiar înainte de alegerile locale planificate la sfârșitul anului și înainte de alegerile naționale din 2024.

Vezi și: Ordonanța ieftinirii alimentelor de bază, criticată de proprietarii magazinelor de cartier: „Nu au cum să scadă, dau faliment unul după altul”