- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial! De acum, românii vor scoate o gălăgie de bani din buzunar pentru alimente! La ce nivel a ajuns inflația în România

13 Jul, 11:45 • Constantin Cristina
Vești proaste pentru români! Produsele continuă să se scumpească și mai mult. Iată la cât a ajuns inflația în luna iunie.
Este oficial! De acum, românii vor scoate o gălăgie de bani din buzunar pentru alimente! La ce nivel a ajuns inflația în România

Inflația a scăzut ușor în luna iunie a acestui an, mai exact de la 10,64% la 10,3%, însă alimentele au căpătat prețuri colosale, a informat Institutul de Statistică. Așadar, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 17,88%, cele nealimentare cu 4,84%, iar serviciile cu 11,5%. În iunie comparativ cu mai, inflația a fost 0,4%.

Citește și: Ordonanța ieftinirii alimentelor de bază, criticată de proprietarii magazinelor de cartier: „Nu au cum să scadă, dau faliment unul după altul”

Este oficial! De acum, românii vor scoate o gălăgie de bani din buzunar pentru alimente! La ce nivel a ajuns inflația în România

„Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 4,2%. Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2023 comparativ cu luna iunie 2022 este 10,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2022 – iunie 2023) față de precedentele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) este 14,2%”, precizează INS.

Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), indicator pentru determinarea inflației la nivelul statelor membre ale UE, în luna iunie 2023, față de mai 2023 este de 100,47%, potrivit sursei citate.

Inflația în luna iunie 2023 comparativ cu luna iunie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 9,3%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2022 – iunie 2023) față de precedentele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) determinată pe baza IAPC este 12,5%. Banca Națională a României (BNR) a revizuit ascendent la 7,1% prognoza de inflație pentru finalul acestui an şi a menținut estimarea de 4,2% pentru sfârșitul lui 2024, potrivit datelor prezentate în luna mai de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Inflația
Inflația

Ieftinire la alimentele de bază de la 1 august

De la 1 august, alimentele de bază vor resimți o ieftinire ușoară. Ministrul Economiei punctează că acest lucru arată că există un dialog normal între statul român și actorii din piață, care au ajuns la un acord în acest sens.

„Economia de piață a dat naștere la inegalități foarte mari în ultima perioadă de timp, inclusiv din perspectiva raportului de forță pe piață pe care îl au diversele companii. Prin dialog la nivelul primului ministru am reușit să introducem acea prevedere în legislație pentru scăderea adaosurilor comerciale pentru produsele de bază. Eu sunt convins că vom vedea, începând cu luna august, scăderi de prețuri la aceste produse, ceea ce arată că, printr-un dialog normal între stat și actorii din piață, lucrul acesta se poate face”, declară Ștefan Radu Oprea.

  • Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
  • Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  • Brânză telemea din lapte de vacă vrac Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  • Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  • Mălai 1 kg
  • Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  • Ulei de floarea-soarelui 1L
  • Carne proaspătă pui*
  • Carne proaspătă porc**
  • Legume proaspete vrac***
  • Fructe proaspete vrac****
  • Cartofi proaspeți albi vrac
  • Zahăr alb tos 1 Kg

Alte articole: Data de la care românii vor plăti mai puțin pentru alimentele de bază. Ministrul Agriculturii a făcut anunțul