- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Problemele dintr-o singură țara afectează întreaga ofertă mondială de cafea. Lumea se îndreaptă către cel de al 4 an în care producția scade

23 May, 23:57 • Adrian Popovici
Oferta mondială de cafea robsta ar putea fi în scădere pentru al patrulea an consecutiv. În cele din urme, asta se va traduce în prețuri mai mari pentru consumatorii finali.
Problemele dintr-o singură țara afectează întreaga ofertă mondială de cafea. Lumea se îndreaptă către cel de al 4 an în care producția scade

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Unul dintre cei mai mari traderi mondiali din industrie se așteaptă la o situație fără precedent, în care lumea se va confrunta cu al patrulea an consecutiv de deficit de boabe, notează Capital. Principalul producător mondial de cafea continuă să fie afectat de secetă. Mai precis, am putea ajunge în cel de al patrulea an consecutiv de deficit de boabe de cafea robusta, soiul utilizat pentru băuturile instant. Anunțul a sosit în contextul în care Vietnam, principalul producător mondial, continuă să fie afectat de secetă.

Recolta  Vietnamului în sezonul 2024/25 este evaluată la 24 de milioane de saci. Aceasta este cea mai mică din ultimii 13 ani, potrivit unui raport intern al Volcafe, citat de Bloomberg.

Te-ar putea interesa și: Cafeaua devine un lux pentru români! Cât a ajuns să coste o ceașcă la terasele din București?

De ce scade producția de cafea?

Precipitațiile reduse din Vietnam au provocat „pagube ireversibile” arborilor de cafea. Simultan, utilizarea scăzută de îngrăşăminte şi extinderea culturilor de durian în dauna culturilor de cafea au avut şi ele un impact negativ asupra producţiei de boabe.

În acest context, Volcafe se aşteaptă la un deficit mondial de cafea robusta de 4,6 milioane de saci în sezonul 2024/25. Deficitul este mai mic decât deficitul de nouă milioane de saci înregistrat în sezonul precedent. Fiecare sac de cafea are o greutate de 60 de kilograme. Nivelul redus al ofertei are deja efecte pe bursă, tona de boabe vânzându-se chiar și cu 4.300 de dolari

După cum arată documentul citat „actualul deficit de cafea robusta cere preţuri mai mari”. O astfel de decizie ar urma să-i determine pe cumpărătorii de pe piață să se îndrepte către soiurile de cafea arabica, echilibrând pentru moment situația.

O astfel de proiecție reprezintă o  veste proastă pentru amatorii de cafea. Ei plătesc deja mai mult pentru băutura lor preferată în ultima perioadă. Chiar și pe fondul problemelor din ultima perioadă, cererea pentru cafea robusta, stimulată de creşterea popularităţii cafelei instant, nu s-a diminuat.

Te-ar putea interesa și: O nouă lovitură pentru băutorii de cafea! Țara care asigură o treime din producție a fost afectată de secetă în 2024

Tags: