- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Procurorii ruși nu vor participa la ancheta privind exploziile de la Nord Stream. Rusia acuză Suedia că „are ceva de ascuns”

12 Jan, 16:12 • Bucătaru Gabriela
Suedia și Danemarca au respins propunerea Rusiei privind participarea procurilor ruși la anchetarea exploziilor de la gazoductele Nord Stream de anul trecut.
Procurorii ruși nu vor participa la ancheta privind exploziile de la Nord Stream. Rusia acuză Suedia că are ceva de ascuns

Procurorii ruși nu vor participa la ancheta privind exploziile de la Nord Stream. În replică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova a declarat joi că decizia Suediei este ”derutantă” și a acuzat-o că ”ascunde ceva” legat de incidentele care au avut loc în septembrie 2022, potrivit Agerpres.

Citește și Putin, în impas financiar! Motivul pentru care Rusia se află la un pas de o „catastrofă” bugetară

Procurorii ruși nu vor participa la ancheta privind exploziile de la Nord Stream

După evenimentul din septembrie 2022, în urma căruia trei din cele patru linii ale conductelor de gaze Nord Stream 1 şi 2 ar putea fi scoase definitiv din uz, procurorii suedezi şi danezi au deschis o anchetă și în aceste momente, cercetează patru spărturi în conductele gazoductului care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Autoritățile de la Moscova au propus Suediei organizarea unei anchete comune asupra explozii, însă, atât Suedia, cât şi Danemarca au respins ideea participării Rusiei.

Refuzul celor două state europene a stârnit revolta autorităților ruse, care au acuzat Suedia că are ceva de ascuns în această anchetă.

Mai mult, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a transmis în cadrul unei conferințe de presă că o astfel de decizie are la bază mai multe motive.

”Poate că anchetatorii ruşi, desfăşurând o anchetă obiectivă, ar fi putut ajunge la o concluzie incomodă… despre cine a comis acest act de sabotaj, de terorism. Despre cine a gândit asta şi cine a pus în practică”, a declarat Zaharova.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a susținut că Suedia ‘ascunde’ fapte descoperite în cadrul anchetei, insistând că autorităţile suedeze’au ceva de ascuns’.

Exploziile de la Nord Stream au avut loc în urma unor atacuri deliberate asupra gazoductului, susțin procurorii suedezi, dar și alți anchetatori europeni care nu au spus însă și pe cine bănuiesc ei că este responsabil.

De asemenea, Moscova a acuzat Occidentul de sabotaj, atribuindu-i responsabilitatea pentru aceste explozii însă, nu a prezentat nicio dovadă în acest sens.

Citește și Trompetele lui Putin amenință că Rusia va șterge România și alte trei state europene de pe hartă: ”Totul depinde de ruși”