- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Putin, în impas financiar! Motivul pentru care Rusia se află la un pas de o „catastrofă” bugetară

11 Jan, 15:08 • Gorgorin iulia
Anul 2023 nu a început deloc bine pentru Putin, deoarece Rusia se află într-o situație extrem de dificilă și chiar este posibil să se treacă la un regim de austeritate. Plafonarea prețului la petrolul importat de Occident de către ruși ar putea avea un efect catastrofal asupra finanțelor lui, conform publicației Fortune.
Putin, în impas financiar! Motivul pentru care Rusia se află la un pas de o catastrofă bugetară

Putin este într-un impas financiar, în contextul în care guvernul de la Kremlin a cheltuit foarte mulți bani odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia.

Finanțele lui Putin, în pericol la aproape un an după ce ordonat invazia Ucrainei

Putin
Putin

Plafonarea prețului la petrolul importat de Occident din Rusia ar putea să aibă un efect catastrofal asupra finanțelor lui Vladimir Putin și să forțeze statul paria să adopte măsuri de austeritate foarte dure începând de anul acesta, scrie Fortune. citat de digi24.ro

Citiți și: Trompetele lui Putin amenință că Rusia va șterge România și alte trei state europene de pe hartă: ”Totul depinde de ruși”

Așadar, această plafonare va reduce drastic veniturile pe care Rusia le-a obținut de-a lungul timpului.

În timp ce armata liderului de la Kremlin bombardează orașe întregi din Ucraina, Moscova se află într-o situație dificilă, din cauza faptului că petrolul rusesc se vinde sub prețul plafonat.

Petrolul Ural este principalul tip de țiței exportat de Rusia și a ajuns să fie vândut cu 37,8 dolari barilul, mult sub plafonul de 60 de dolari impus de G7 și Uniunea Europeană. Mai exact, țițeiul Ural s-a tranzacționat sub pragul de 40 de dolari, despre care mulți experți spun că ar fi de faptcostul de producție pentru Rusia.

Oficial, țițeiul Ural este la 52 de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, însă în porturile baltice prețul a ajuns la 37,8 dolari și a scăzut constant odată cu introducerea plafonării prețului de pe 5 decembrie. În acest moment, producția poate continua, însă la un nivel mult mai apropiat de costurile de extracție, ceea ce va reduce mult profiturile Moscovei.

„Prețul țițeiului Ural este foarte scăzut față de [țițeiul] Brent de la începutul plafonării G7. Asta e bine, pentru că Putin primește mai puțini bani lichizi cu care să poarte acest război”,  a scris Robin Brooks, economist șef al grupului de lobby IIF.

Potrivt ministrului rus de finanțe, prețul mediu pentru țițeiul din Rusia era de 76,09 dolari pe baril în 2022, însă acest preț s-a prăbușit în luna decembrie. În prima lună de la introducerea acestei măsuri, prețul a scăzut la doar 50,47 de dolari pe baril, cu aproape o treime mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut.

„Ministerul Finanțelor a confirmat că totul despre prețul [țițeiului] Ural nu este doar rău, ci foarte rău”, a spus și economistul băncii Cetrocredit, Evgheni Suvorov, pentru Moscow Times.

„40 de dolari pe baril poate fi o adevărată catastrofă pentru buget și economie. Dacă devine clar că 45-50 de dolari este noul normal, Ministerul Finanțelor va trebui să treacă la un regim de austeritate anul acesta”.

Una dintre principalele probleme întâmpinate de Europa era despre cum să elimine dependența de importurile rusești care finanțează efortul de război al lui Putin. Invazia rușilor în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la energie la nivel mondial.

O nouă plafonare a prețurilor va intra în vigoare în februarie și va pune și mai mare presiune pe finanțele lui Putin.

Natalia Orlova, economistul șef al Alfa Bank din Rusia, a avertizat că politica fiscală va întâmpina multe probleme, conform Moscow Times.

Cu toate acestea, nu toți experții sunt de părere că plafonarea prețului este principalul factor care a provocat reducerea uriașă a prețului țițeiului Ural.

Janis Kluge de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate a spus că embargoul UE împotriva petrolului rusesc va face ca Rusiei să îi fie tot mai greu să găsească modalități mai bune pentru produsele menite exportului.

„Redirecționarea primului milion de barili de petrol pe zi în afara UE a fost realizabilă. Dar redirecționarea celui de-al doilea milion de barili pe zi va fi mult mai dificilă”, a scris Kluge.

Citiți și: Dictatură generală în Rusia! Putin rupe toate relațiile cu Europa și ia decizii radicale!