- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Putin pregăteşte o a doua mobilizare. Vârsta minimă a recruţilor creşte la 20 de ani, dar şi pragul maxim este ridicat de la 27 la 30 de ani

12 Jan, 23:43 • Russo George
Andri Kartapolov, preşedintele Comisiei pe Apărare din Duma de Stat, a declarat în această săptămână că este posibil ca Moscova să organizeze chiar în cursul acestui an o nouă mobilizare, despre care s-a vorbit, la nivel de propunere, încă de anul trecut.
Putin pregăteşte o a doua mobilizare. Vârsta minimă a recruţilor creşte la 20 de ani, dar şi pragul maxim este ridicat de la 27 la 30 de ani

Acţiunile şi planurile Kremlinului lasă să se înţeleagă că războiul din Ucraina nu va înceta prea curând, cu atât mai puţin în cursul anului 2023, aşa cum sperau toate statele implicate, mai puţin Rusia, care nu pare să fie deranjată de o prelungire pe termen nedefinit a „operaţiunii speciale”.

Andri Kartapolov a declarat că, în eventualitatea unei noi mobilizări, tinerii ruşi ar putea fi chemaţi la încorporare chiar din această primăvară, precizând totuşi că acest lucru ar necesita unele pregătiri prealabile şi modificarea cadrului legislativ, care ar urma să se facă treptat şi ar putea dura până la trei ani.

Interesant este că, în mod oficial, mobilizarea decretată anul trecut nu s-a încheiat încă, pentru aceasta fiind necesar un nou decret al lui Putin, care nu a fost niciodată semnat.

„Într-adevăr constatăm că nu există un decret privind încetarea mobilizării. Primul val de mobilizare a existat în octombrie şi nu este vorba despre o mobilizare parţială. Există relatări, conform cărora oameni dintr-o serie de regiuni primesc în continuare ordine de încorporare. Poate că Ministerul Apărării mai cheamă sub arme cine ştie ce fel de specialişti – dar în orice caz mobilizarea încă nu s-a încheiat”, afirmă Serghei Krivenko, directorul organizaţiei ruse pentru drepturile omului „Cetăţeni, Armată, Justiţie”. Autorităţile ruse au inclus organizaţia sa pe lista „agenţilor străini”.

Citeşte şi: Putin forţează victoria: a trimis în Ucraina faimosul tanc numit „Barosul”, capabil să lanseze bombe nucleare