- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Răsturnare de situație! Ministrul de Externe al Austriei: „Blocarea României și Bulgariei este doar o cale pentru a atrage atenția asupra problemelor de fond ale spațiul Schengen”

20 Nov, 09:34 • Fundeanu Madalina
Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, recunoaște faptul că veto-ul Austriei nu vizează direct România și Bulgaria. Acesta susține că Austria are o problemă generală, de fapt, cu spațiul Schengen.
Răsturnare de situație! Ministrul de Externe al Austriei: „Blocarea României și Bulgariei este doar o cale pentru a atrage atenția asupra problemelor de fond ale spațiul Schengen”

Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, recunoaște faptul că veto-ul Austriei nu vizează direct România și Bulgaria. Acesta susține că Austria are o problemă, de fapt, cu spațiul Schengen, iar blocarea României și Bulgariei este doar o cale pentru a atrage atenția asupra problemelor de fond ale acestuia, potrivit știripesurse.ro.

Austria, probleme serioase legate de spațiul Schengen!

În cadrul unei discuţii cu omologul său bulgar, Maria Gabriel, aflat în vizită la Viena, Schallenberg a afirmat că Austria are, în general, oricum o problemă legată de Schengen.

Tonul dintre Viena şi Sofia a devenit în ultima vreme mai degrabă dur când venea vorba de relaţiile diplomatice privind veto-ul austriac faţă de aderarea Bulgariei şi României.

Alexander Schallenberg nu mai contenea insistând asupra ideii cum că blocada nu este îndreptată împotriva Bulgariei sau României, ci este vorba despre faptul că guvernul ar avea de fapt „o problemă fundamentală” cu Schengen: Austria se confruntă „în mod sistematic” cu cel mai mare număr de cereri de azil din toată zona Uniunii Europene. Migraţia ilegală trebuie redusă, iar protejarea frontierelor exterioare trebuie intensificată.

Chiar și așa, Maria Gabriel continuă să fie optimistă, promiţând că, odată aflată în spaţiul Schengen, Bulgaria îşi va apăra „mai eficient” frontierele. Austria se poate baza pe sprijinul Sofiei în acţiunea acesteia de a face faţă noilor provocări din zona fără controale la frontiere, scrie sursa menționată.

Schengen
Schengen

Te-ar putea interesa și: BNR lansează luni o nouă monedă din aur cu tema 200 de ani de la naşterea lui Lascăr Catargiu. Valoarea acesteia este de 100 de lei!

Președintele Austriei susține România

Aderarea României și Bulgariei a fost blocată de Austria și de Olanda ​la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria, care continuă să se opună.

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, susține că decizia Guvernului federal de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost una greșită și speră că „într-o bună zi aceasta va fi revizuită”. Declarațiile au fost făcute joi, într-o conferință de presă susținută la Chișinău, conform HotNews.

„În momentul în care guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, eu, în calitate de președinte, nu am fost de acord cu acea decizie. Eu nu am văzut niciun motiv pentru blocarea României și Bulgariei la Schengen, în condițiile în care sistemul oricum nu funcționează.”, a declarat Alexander Van der Bellen.

Vezi și: Președintele Austriei susține aderarea României la spațiul Schengen. „Nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu. Nu am văzut sensul blocării României și Bulgariei la sistemul Schengen”