- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Real Madrid trece pe primul loc în topul cluburilor cu cel mai mare venit în 2023. Pe ce loc se află Tottenham, clubul lui Radu Drăguşin

28 Jan, 18:42 • Russo George
Cunoscuta firmă de consultanță financiară Deloitte a publicat cel mai recent raport Deloitte Money League care arată clasamentul cluburilor cu cele mai multe venituri din sezonul trecut, pe primul loc revenind Real Madrid.
Real Madrid trece pe primul loc în topul cluburilor cu cel mai mare venit în 2023. Pe ce loc se află Tottenham, clubul lui Radu Drăguşin

Raportul anual Football Money League plasează Real Madrid în fruntea listei cu 831,4 milioane de euro, cu 118 milioane de euro mai mult decât anul trecut. Este o cifră record, deoarece niciodată o echipă nu a mai fost în fruntea acestui clasament cu o cifră de afaceri mai mare de 800 de milioane de euro.

Deloitte subliniază că „creşterea clubului Real Madrid poate fi atribuită în mare parte performanţelor sale puternice în domeniul comerţului cu amănuntul şi creşterii prezenţei pe stadion în urma relaxării restricţiilor COVID-19.”

Real Madrid este urmată de Manchester City, cu venituri de 825,9 milioane de euro, şi de Paris Saint-Germain, cu 801,8 milioane de euro.

Real Madrid, mult peste rivala Barcelona

Clasarea clubului francez este una surprinzătoare, în condiţiile în care pe Parc des Princes capacitatea este de doar 44.000 de spectatori, iar drepturile TV sunt mult mai mici în Ligue 1 față de Premier League și La Liga.

Deși nu prinde podiumul, Barcelona se poate lăuda că urcat pe locul 4 de pe locul 7, cu încasări de 800 de milioane de euro, odată cu banii proveniți din revenirea fanilor pe stadion după pandemie, comercializarea de licențe, vânzarea de mărfuri și creșterea veniturilor din sponsorizări.

  • Locul 5: Man. United – 745 milioane de euro
  • Locul 6: Bayern Munchen – 744 de milioane de euro
  • Locul 7: Liverpool  – 682, 9 milioane de euro
  • Locul 8: Tottenham – 631,5 milioane de euri
  • Locul 9 . Chelsea – 589,4 milioane de euro
  • Locul 10: Arsenal – 532, 6 milioane de euro

Venitul total generat de primele 20 de cluburi din ”Money League” în 2022-2023 a ajuns la nivelul record de 10,5 miliarde euro, o creștere cu 14% față de anul preceden, potrivit Digisport.

Citeşte şi: Christine Lagarde a pierdut încrederea angajaților BCE după 4 ani de mandat. Șefa băncii centrale europene, acuzată că-și folosește funcția pentru a reintra în politică