- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prognoză sumbră a Institutului Economic German, pentru 2023. Țara se îndreaptă rapid spre recesiune

27 Sep, 21:24 • Bumbeneci Diana
Germania este tot mai aproape de recesiune. Reprezentanții Institutului Economic German au făcut noi precizări cu privire la situația din țara considerată cea mai puternică forță economică, de la nivel european.
Prognoză sumbră a Institutului Economic German, pentru 2023. Țara se îndreaptă rapid spre recesiune

Institutul Economic German a lansat astăzi o nouă avertizare destul de îngrijorătoare. Se pare că Germania, cunoscută drept cea mai puternică forță economică din spațiul european, se îndreaptă spre recesiune, urmând să înregistreze anul acesta o creștere a PIB-ului de numai 1,25 procente, iar anul 2023 ar aduce o scădere a Produsului Intern Brut de 1,75%, consemnează agenția EFE, citată de Agerpres.

Germania este tot mai aproape de recesiune

Totul indică spre o precipitare necontrolată a Germaniei către recesiune”, semnalează directorul IW, Michael Huther.

Acesta a oferit mai multe detalii, într-un comunicat în care adaugă că statul este nevoit în prezent să facă un mare efort și să ia decizii drastice, „înainte de a fi prea târziu”.  Michael este de părere că măsurile luate până în aceste momente pentru ajutorarea consumatorilor sunt de mare importanță, însă „guvernul nu trebuie să uite companiile care se văd depășite de costurile ridicate ale energiei”, iar acestea „au nevoie de un sprijin mai larg și, dacă va fi nevoie, va trebui să fie menținută suspendarea frânei datoriilor”, prevedere constituțională ce impune guvernului federal german să nu contracteze împrumuturi anuale care să depășească 0,35% din PIB.

Mai poți citi: Circ pentru români, bani pentru politicieni! Majorarea salariilor din Administrația Locală, subiect de scandal pe scena politică. Acuzații fără precedent: „Așa se cumpără primari”

text

Prognoză sumbră a Institutului Economic German. Țara se îndreaptă rapid spre recesiune

Conform datelor oferite de reprezentanții Institutului Economic German, pe lângă problemele create de pandemia de coronavirus, Germania se confruntă în prezent și cu o criză energetică rezultată în urma războiului din Ucraina. Mai mult, inflația destul de crescută afectează atât companiile, cât și populația.

Din cauza inflației mulți cetățeni germani renunță la unele achiziții, inflația prognozată de IW în Germania pentru anul în curs fiind de circa 8%, iar pentru anul viitor de cel puțin 5%.

De altfel, din cauza pandemiei, dar și din cauza războiului, în Germania, rata șomajului este de numai 5,25%, iar anul viitor ar urma să crească la circa 5,75%, dar în multe sectoare există un deficit de mii de lucrători calificați, motiv pentru care perspectivele economice sunt destul de sumbre.

Te mai poate interesa și: Ce salariu vor avea primarii și viceprimarii conform noilor legi. Edilul unui municipiu va trece de 20.700 lei salariu brut/lună

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult