- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Record negativ pentru Grecia. Țara europeană înregistrează o evaziune fiscală de peste 60 de miliarde de euro anual. „Suntem consideraţi campionii Europei”

13 Jun, 17:33 • Lupu Alexandra
Grecia, campioană la evaziunea fiscală. Este incredibil la ce cotă ajunge fenomenul în țara europeană.
Record negativ pentru Grecia. Țara europeană înregistrează o evaziune fiscală de peste 60 de miliarde de euro anual. „Suntem consideraţi campionii Europei”

Grecia înregistrează un nou record negativ. Guvernatorul Băncii Centrale a țării europene, Yannis Stournaras, a dezvăluit în urmă cu puțin timp că evaziunea fiscală depășește 60 miliarde de euro anual, informează economedia.ro.

Grecia, campioană la evaziunea fiscală

Guvernatorul Băncii Centrale a țării europene, Yannis Stournaras, a afirmat că evaziunea fiscală în țară depășește 60 de miliarde de euro anual. În cadrul unui interviu acordat site-ului de ştiri in.gr, reprezentantul menționează că veniturile oficiale declarate în Grecia ajung la 80 miliarde de euro.

Citește și despre: România, campioană la exporturile de porumb! Țara a livrat peste 200.000 de tone de porumb românesc într-o singură săptămână în 2023

În același timp, consumul totalizează 140 miliarde de euro. Consumul nu este însoțit de un declin al economiilor, care se află într-o continuă creștere, afirmă Stournaras.

Stournaras a declarat că, în ciuda progreselor înregistrate cu majorarea veniturilor fiscale ca procent din PIB, Grecia este considerată campioană europeană la evaziunea fiscală. Guvernatorul Băncii Centrale a precizat că țara europeană este pregătită să trimită o inițiativă legislativă către viitorul ministru de Finanțe, care va avea în vedere un cod deontologic comun pentru fondurile care administrează creditele neperformante (NPL).

De asemenea, pentru a reduce diferența dintre dobânzile la depozite și credite, el consideră că trebuie îmbunătățită concurența regăsită în sistemul bancar, ajutând băncile mai mici. Totodată, Guvernului i-ar fi solicitat să ofere condiții de concurență care sunt egale.

„Suntem consideraţi campionii Europei”, declară el.

Steag Grecia
Steag Grecia

Guvernatorul Băncii Centrale consideră că Grecia își va recâștiga ratingul de tip „investment-grade” (recomandat pentru investiţii) în 2023. Acest lucru s-ar întâmpla după 12 ani de când țara europeană a fost retrogadată la categoria „junk” (nerecomandat pentru investiții). Stournaras a afirmat că țara are nevoie de un Guvern a cărui viziune prezentată să fie pe termen lung.

Anul trecut, PIB-ul țării a crescut cu 5.9%. Cu toate acestea, creșterea costurilor cu energia și inflația au determinat Guvernul din Atena să previzioneze o economie al cărei avans este de doar 2% în 2023. Din acest punct de vedere, putem spune că performanța economică este suficient de importantă, dacă țara europeană și-a propus să revină la calificativul de „investment-grade”.

Te-ar putea interesa și: Date oficiale Eurostat. Grecia este campioană europeană la orele suplimentare de lucru. România este la o distanță colosală în clasament