- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Date oficiale Eurostat. Grecia este campioană europeană la orele suplimentare de lucru. România este la o distanță colosală în clasament

02 May, 18:31 • Lupu Alexandra
Țările în care angajații au efectuat cele mai multe ore suplimentare. România este sub media europeană.
Date oficiale Eurostat. Grecia este campioană europeană la orele suplimentare de lucru. România este la o distanță colosală în clasament

Eurostat a publicat un nou raport, care arată țările în care angajații au efectuat cele mai multe ore suplimentare de lucru la nivel european, informează economedia.ro. Așa cum arată ultimele informații, Grecia este campioană în 2022, iar în tot acest timp, România se poziționează printre ultimele locuri.

În ce țări s-au efectuat cele mai multe ore suplimentare de lucru

Raportul prezentat de Eurostat arată că 7% dintre angajații din Uniunea Europeană au lucrat ore suplimentare la locul de muncă în 2022. Cea mai mare rată a salariaților care au muncit în plus a fost identificată la nivelul celor care desfășoară activități independente – 30% din totalul persoanelor care activează în acest segment, comparativ cu angajații – 4% din totalul salariaților.

Mai mult decât atât, orele suplimentare de lucru au fost identificate mult mai frecvent în rândul lucrătorilor calificați din agricultură, pescuit și silvicultură (28% din totalul angajaților în acest segment) și la nivelul managerilor (25%), în comparație cu orice alt grup ocupațional relevant (toate cu mai puțin de 8%). Grecia este campioană europeană la orele de lucru prelungite, conform datelor Eurostat.

Vezi și: EUROSTAT: România, record la prețurile energiei electrice. La gaze, țara ocupă locul 2 în topul scumpirii

Concret, grecii ocupă cea mai mare pondere în rândul lucrărilor care au muncit în plus (13%), urmată de Franța și Cipru (10% fiecare). Totodată, cele mai mici rate au fost identificate în Bulgaria, Lituania și Letonia (1%). România se poziționează chiar deasupra celor trei state, cu 2.2% angajați care au efectuat ore suplimentare de lucru în 2022, așa cum arată raportul Eurostat.

Eurostat
Eurostat

Codul Muncii din România prevede că în contractele de muncă ale salariaților trebuie să se regăsească în mod obligatoriu o clauză cu privire la condițiile de efectuare ale orelor de muncă suplimentare și în ceea ce privește recompensarea muncii peste program. Mai mult decât atât, durata maximă a timpului de lucru este de 48 ore pe săptămână, incluzându-le și pe cele suplimentare.

În cazuri excepționale, angajații pot lucra mai mult decât intervalul transmis, dar condiția este ca media orelor de muncă calculate pe o perioadă de referință de 4 luni să nu depășească 48 ore pe săptămână. Totodată, Codul Muncii prevede că programul prelungit trebuie compensat cu timp liber acordat corespunzător, „în următoarele 90 zile calendaristice după efectuarea acestuia”.

Citește și: Eurostat: țările cu cele mai multe persoane vârstnice, dar sănătoase. România se află în coada listei