- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Refugiații sirieni „fraieriți” de TikTok. Aplicația își păstrează 70% din donațiile primite pe LIVE-uri

13 Oct, 11:28 • Cornel Ghimeșan
O investigație BBC a scos la suprafața cum profită TikTok de refugiații sirieni care obțin donații prin intermediul LIVE-urilor din aplicație. Se pare că aproximat 70% din banii respectivi ajung la compania chinezească.
Refugiații sirieni „fraieriți” de TikTok. Aplicația își păstrează 70% din donațiile primite pe LIVE-uri

A devenit foarte frecvent să te întânești pe aplicația TikTok cu LIVE-uri în care diverși oameni cer donații într-o formă sau alta. Nu este vorba numai despre refugiații sirieni, însă se pare că aceștia reușesc să atingă o coardă sensibilă printre utilizatori și, așadar, primesc donații pe bandă rulantă. Copiii fac livestream cu orele pe aplicația rețelei sociale, acolo unde îi roagă pe urmăritori să le dea cadouri digitale care sunt ulterior convertite în bani. BBC a observat filmări live pe TikTok care făceau până la 1.000 de dolari pe oră, însă persoanele din taberele de refugiați primeau doar o parte foarte mică din profit.

Alte articole: TikTok ne fură datele. Șeful de spionaj britanic: „Nu există niciun bun gratuit”

TikTok susține că aceasta este o formă de „exploatare prin cerșit” și că va lua măsuri pentru a o combate, mai ales că acest tip de conținut nu este permis pe aplicația aceasta. De asemenea, reprezentanții aplicației susțin că nici nu se poate pune în discuție că ar fi vorba de un comision de 70%, însă aceștia au refuzat să declare care este suma specifică reținută. Aplicația este împânzită de astfel de transmisiuni live, iar oamenii se împart în două tabere: cei care încearcă să îi ajute și cei care se tem că ar putea fi păcăliți.

Refugiații sirieni pierd peste 70% din donații

Refugiații sirieni „fraieriți” de TikTok. Aplicația își păstrează 70% din donațiile primite pe LIVE-uri
Refugiații sirieni „fraieriți” de TikTok. Aplicația își păstrează 70% din donațiile primite pe LIVE-uri

BBC a descoperit că acest nou trend a fost făcut posibil de așa-numiți „intermediari TikTok” – persoane care le pun la dispoziție familiilor telefoanele și echipamentul de care au nevoie pentru a transmite live. Intermediarii spun că au lucrat cu agenții afiliate cu TikTok în China și Orientul Mijlociu care le-au pus la dispoziție conturi de TikTok. Aceste agenții fac parte din strategia globală a TikTok de a recruta persoane care să facă livestreaming și pentru a încuraja utilizatorii să petreacă mai mult timp în aplicație.

Din moment ce algoritmul TikTok sugerează conținut bazat pe originea geografică a numărului de telefon al utilizatorului, intermediarii au spus că preferă să folosească carduri SIM din Marea Britanie. Ei spun că britanicii sunt cei mai generoși donatori.

Cadourile pe care le primesc sunt virtuale, dar acestea sunt cumpărate de urmăritori cu bani reali care pot fi retrași apoi sub formă de numerar. Cu toate că unele dintre conturile refugiaților care cer donații pe TikTok obțineau până la 1.000 de dolari pe oră, familiile strămutate din cauza războiului din Siria spun că primesc doar o foarte mică parte din câștiguri.

Din moment ce TikTok a refuzat să spună ce sumă de bani reține din donațiile primite de refugiați, BBC a făcut un experiment pentru a vedea unde ajung banii. Un reporter din Siria a contactat o agenție afiliată cu TikTok spunând că trăiește într-o tabără de refugiați. Acesta a obținut un cont cu care a făcut livestream, în timp ce angajații BBC de la Londra i-au trimis cadouri în valoare de 106$ de pe un alt cont.

La finalul filmării live, reporterul din Siria primise doar 33 de dolari din donațiile echipei de la BBC. TikTok a reținut 69% din valoarea cadourilor. Cei 33 de dolari s-au mai redus cu încă 10% când au fost retrași în numerar de la un magazin local de transfer de bani. Intermediarii TikTok le iau încă 35% din banii rămași, ceea ce înseamnă că o familie de refugiați ar rămâne doar cu 19$ din totalul de 106$ primiți. Unul dintre intermediarii sirieni a spus că și-a vândut toate animalele domestice pentru a cumpăra telefoane mobile, carduri SIM și conexiune la internet și acum lucrează cu 12 familii de refugiați câteva ore pe zi.

Citește și: Substanțele toxice „ascunse” pe care românii au reînceput să cheltuiască banii, la foc automat

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult