- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Republica Moldova confirmă că a dejucat planul lui Putin. Rusia voia să folosească „persoane fără discernământ”, pe care le plătea cu 10.000 de dolari

12 Mar, 14:55 • Lupu Alexandra
Autoritățile de la Chișinău au anunțat că au reușit să oprească un plan organizat de Rusia pentru destabilizarea Republicii Moldova. Primele informații arată că Putin voia să folosească „persoane fără discernământ” în această direcție, care ar fi primit o sumă uriașă la schimb.
Republica Moldova confirmă că a dejucat planul lui Putin. Rusia voia să folosească „persoane fără discernământ”, pe care le plătea cu 10.000 de dolari

Autoritățile de la Chișinău au anunțat pe parcursul zilei de astăzi că au reușit să scoată din funcțiune planul de destabilizare pus la cale de Rusia pentru a destabiliza Republica Moldova, arată digi24.ro. Concret, șeful Inspectoratului General al poliției a confirmat că a fost destructurată o rețea alcătuită din 10 grupe, a câte 5 – 10 persoane care aveau antecedente penale.

Republica Moldova confirmă că a dejucat planul lui Putin

Șeful Inspectoratului General al poliției moldovene a relatat că a reușit să destructureze o rețea alcătuită din 10 grupe, a câte 5 – 10 persoane care aveau antecedente penale. Primele informații arată că rețeaua a fost coordonată de un agent al serviciilor secrete ruse. Scopul acesteia se referea la organizarea „unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul Republicii Moldova în timpul protestelor care urmează să aibă loc, inclusiv pentru ziua de azi (duminică)”.

În cadrul protestelor, rușii voiau să trimită inclusiv „persoane fără discernământ”, iar ulterior, după terminarea sarcinilor, acestea ar fi primit câte 10.000 de dolari fiecare. De asemenea, membrii rețelei erau în legătură strânsă cu forțe și partide de opoziție din Republica Moldova, care i-ar fi putut ajuta cu avocați în caz de nevoie, așa cum afirmă șeful poliției. Cu toate acestea, Cernăuțeanu nu a precizat concret despre ce „forțe de opoziție” este vorba.

Vezi și: România se unește cu Republica Moldova! Adrian Cioroianu: „Dacă Rusia face un război pentru schimbarea granițelor ei cu Ucraina, să nu se aștepte că acestea ar fi singurele granițe care s-ar putea schimba”

Republica Moldova a reușit să oprească unul din planurile lui Putin. Sursa foto: Facebook Poliția de Frontieră a Republicii Moldova
Republica Moldova a reușit să oprească unul din planurile lui Putin. Sursa foto: Facebook Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

Sâmbătă au fost reținute 25 persoane. 7 dintre ele erau lideri ai grupărilor, iar majoritatea au început să vorbească și să dea declarații. În același timp, Poliția de Frontieră a anunțat că „au primit refuz de intrare în Republica Moldova 182 de cetățeni străini”, inclusiv un posibil mercenar Wagner.

„Atragem atenția că măsurile întreprinse, bazându-se pe analiza de risc și a informațiilor obținute în comun cu autoritățile naționale, inclusiv prin schimbul de informații cu partenerii internaționali, a permis depistarea în fluxul de pasageri, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău a unui cetățean care a fost identificat ca și un posibil reprezentant al unei companii private militare din Federația Rusă (Wagner). Cetățeanului în cauză nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire”, declară Poliția de Frontieră.

„Pericolul destabilizator este continuu, când ne uităm la cifre, nu este vorba doar de 25 de persoane, este vorba de un număr mult mai mare”, spune Cernăuțeanu.

Citește și: Anunț important făcut de Klaus Iohannis! România este pregătită să sprijine Republica Moldova: „Sunt dispus să mergem mult mai departe dacă situaţia o va impune”