- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

România, aviz pozitiv pentru aderarea la OCDE. Ce oportunități economice poate aduce acest pas pentru țara noastră

01 Mar, 10:22 • Adrian Popovici
România a obținut Avizul Formal pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Două obiective strategice ale politicii externe a țării noastre sunt aderarea la spațiul Schengen și la OCDE. Aderarea la spațiul Schengen a fost parțial realizată cu granițele maritime și aeriene, iar acum eforturile se concentrează și pe aderarea la OCDE.
România, aviz pozitiv pentru aderarea la OCDE. Ce oportunități economice poate aduce acest pas pentru țara noastră

România a obținut Avizul Formal pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Două obiective strategice ale politicii externe a țării noastre sunt aderarea la spațiul Schengen și la OCDE. Aderarea la spațiul Schengen a fost parțial realizată cu granițele maritime și aeriene, iar acum eforturile se concentrează și pe aderarea la OCDE, transmite Digi 24.

„Ministerul Finanţelor, în calitate de punct focal pentru Comitetul Înalţilor Funcţionari pentru Buget obţine astfel, primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. România a fost evaluată în cadrul Comitetului Înalţilor Funcţionari pentru Buget la data de 19 decembrie 2023, reprezentarea fiind asigurată de Ministerul Finanţelor la nivel de secretar de stat, Carmen Moraru, respectiv director general, Ioana Burlă”, precizează instituţia, printr-un comunicat.

Citește și: Un nou obiectiv asumat de Guvernul lui Marcel Ciolacu: aderarea României la OCDE. „Reprezintă o prioritate de prim rang a acestui guvern”

OCDE
OCDE

Aderarea la OCDE, o oportunitate pentru România

Marcel Boloș a subliniat că evaluarea s-a concentrat pe reformele realizate pentru alinierea la politicile și practicile OCDE în guvernanța bugetară. De la eficientizarea cheltuielilor la supravegherea procesului bugetar, toate sunt aspecte esențiale pentru progres. Aderarea la OCDE este crucială pentru dezvoltarea și stabilitatea economică a României, implicând angajament și seriozitate în fiecare etapă. A fi parte din OCDE aduce oportunități semnificative, inclusiv atragerea investițiilor străine, stimularea inovației și creșterea competitivității.

„Evaluarea a vizat reformele întreprinse pentru a ne alinia la politicile şi practicile OCDE în domeniul guvernanţei bugetare. De la eficientizarea cheltuielilor, capacitatea de a face faţă provocărilor bugetare şi supravegherea eficientă a procesului bugetar, toate sunt principii cheie faţă de care ni se monitorizează atent progresele. Un proces deloc uşor, aderarea la această organizaţie internaţională este un pas vital pentru România în călătoria către dezvoltare şi stabilitate economică.

Tocmai de aceea suntem pe deplin implicaţi şi tratăm fiecare etapă cu maximă seriozitate. Aderarea nu este doar un obiectiv, ci o necesitate pentru progresul şi bunăstarea românilor. A fi parte din OCDE nu înseamnă doar acces la expertiză de vârf într-o varietate largă de domenii, ci ne-ar deschide oportunităţi uriaşe: atragerea investiţiilor străine, stimularea inovaţiei şi creşterea competitivităţii sunt doar câteva dintre avantaje”, a scris ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook.

Progresele României au fost evaluate în raport cu cele patru principii cheie care sunt fundamentale în evaluarea statelor candidate în cadrul Comitetului SBO:

  • eficientizarea cheltuielilor, prin alocarea şi realocarea eficientă a resurselor publice pe baza unor dovezi concrete;
  • capacitatea de a face faţă provocărilor bugetare existente şi viitoare şi de a aborda priorităţile politice de nivel înalt într-un mod sustenabil;
  • acurateţea şi accesibilitatea cheltuielilor publice prin mecanisme clare de transparenţă şi responsabilitate;
  • supravegherea eficientă a procesului bugetar de către parlamente şi existenţa unor mecanisme de implicare a cetăţenilor.

Citește și: România se află în etapa tehnică în procesul de aderare la OCDE! Premierul Marcel Ciolacu: „Rog atenţie din partea tuturor instituţiilor în continuarea acestor etape.”

Tags: