- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România se află în etapa tehnică în procesul de aderare la OCDE! Premierul Marcel Ciolacu: „Rog atenţie din partea tuturor instituţiilor în continuarea acestor etape.”

21 Nov, 20:08 • Oprea Alina
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că aderarea României la OCDE se află în etapa tehnică și a cerut mare atenție din partea instituțiilor cu privire la etapele ce trebuie parcurse. De asemenea, acesta a menționat că această aderare reprezintă un viitor mai bun pentru copii!
România se află în etapa tehnică în procesul de aderare la OCDE! Premierul Marcel Ciolacu: „Rog atenţie din partea tuturor instituţiilor în continuarea acestor etape.”

Prim-Ministrul Marcel Ciolacu a prezidat, marți, Comitetul Național pentru Aderarea României la OCDE (Comitetul Național). Acesta reunește reprezentanții principalelor instituții publice centrale care sunt implicate în procesul de aderare. Șeful Executivului a comunicat faptul că aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este cel mai important obiectiv de țară, după integrarea statului român în NATO și UE. Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu a solicitate instituțiilor să asigure resursă umană dedicată procesului de aderare la OCDE și să colaboreze cu experții organizației.

„Aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este cel mai important obiectiv de ţară după integrarea în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană pentru că va însemna un viitor mai bun pentru copiii noştri şi siguranţa că, orice decizie ar lua clasa politică, ţara noastră a ales direcţia corectă.”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit celor furnizate de news.ro.

Ai putea fi interesat și de: Un nou obiectiv asumat de Guvernul lui Marcel Ciolacu: aderarea României la OCDE. „Reprezintă o prioritate de prim rang a acestui guvern”

Premierul Marcel Ciolacu, despre procesul de aderare la OCDE

Au fost trecute în revistă, de către Comitetul Național, evoluțiile recente ale procesului și prioritățile avute în vedere pentru perioada următoare.

Premierul Marcel Ciolacu a făcut câteva precizări care au reamintit că procesul de aderare la OCDE sprijină eforturile Guvernului de a îmbunătăți politicile publice în domenii-cheie, precum: guvernanţa publică şi corporativă, digitalizarea, economia verde. De asemenea, a fost pus focus și asupra etapelor parcurse în procesul tehnic de aliniere la standardele OCDE, precum chestionare, misiuni de evaluare, cu accent asupra evaluărilor care au debutat la nivelul Comitetetelor sectoriale ale Organizației.

OCDE
OCDE

Au fost reamintite, de către Șeful Executivului, unul dintre rezultatele importante care au fost obținute în prezent în procesul de aderare. Acesta este reprezentat de faptul că din data de 22 septembrie 2023, România a devenit al 45-lea Stat Parte la Convenția privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale (Convenția Anti-Mită), unul dintre principalele instrumente juridice ale Organizaţiei: Convenţia reprezintă un element-cheie pentru combaterea activă a coruperii în tranzacţiile financiare internaţionale, contribuind astfel la menţinerea standardelor ridicate privind conduita etică.

Mai mult decât atât, au fost discutate domeniile de acțiune necesare aderării la Organizație de către membrii Comitetului Național. Un element extrem de important în acest proces este evidențiat de publicarea viitorului Studiu Economic de țară pentru România de către OCDE, anticipat în luna martie 2024.

„Beneficiem de un capital bun de imagine, inclusiv în dialogul direct cu statele membre OCDE. Rog atenţie din partea tuturor instituţiilor în continuarea acestor etape, pentru menţinerea dinamicii procesului de aderare.”, a comunicat Premierul Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

România, la momentul actual, se regăsește în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice şi susţinerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE. Informaţiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici şi toate Comitetele sectoriale din Foaia de Parcurs, în baza metodologiei proprii fiecăruia şi a programului de lucru aferent.

Ai putea fi interesat și de: România începe procesul aderării la OCDE! Ciucă: „Miza aderării este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României”