Știri externe

Românii din Marea Britanie, afectați de criza financiară: „Trebuie din ce în ce mai mult să tai ca să poți face față!”

21 Nov, 22:07 • Gorgorin iulia
Criza financiară este resimțită și de românii stabiliți în Marea Britanie! Din cauza prețurilor mari la alimente, gaze și electricitate, oamenii trimit mai puțini bani în țară și mulți dintre noi se gândesc să se întoarcă în țară.
Românii din Marea Britanie, afectați de criza financiară: Trebuie din ce în ce mai mult să tai ca să poți face față!

55% dintre familiile din Marea Britanie resimt scăderea veniturilor. Printre ei se află și românii stabiliți în Regatul Unit care sunt afectați de prețurile mari.

„Trăim chiar la limită. Cumpăram cu foarte, foarte mare precauție”, spun un britanic.

Regatul Unit se confruntă cu cea mai mare inflație din anii 1980 până în prezent, rata a ajuns la 10%. Peste un milion de români locuiesc în Marea Britanie, iar foarte mulți se gândesc să se revină în țară.

Alexandra Beqiri, o tânără din România care locuiește în Anglia de opt ani și care are două mici afaceri în Londra, afirmă că criza se resimte, mai întâi, la coșul săptămânal de cumpărături. Apoi, la gaz și electricitate.

Citiți și: Inflație record în Marea Britanie! A atins nivelul maxim din ultimii 40 de ani! Românii care locuiesc acolo sunt profund afectați!

„Dacă ai casa ta, au crescut ratele foarte mult, iar acum trebuie să facem o recalculare a creditului, și va crește la 1.400, de la 880 lire, este extraordinar de mult, se adună. Trebuie din ce în ce mai mult să tai ca să poți face față. Nu mai trimit atât de mulți bani în țară, observ că oamenii cumva tind să vorbească cu cei de acasă, să le trimită pachete, mâncare, haine, sunt mai ieftine în România decât cele de aici”, susține românca.

Guvernul englez a anunțat un plan de austeritate fiscală în tentativa de a acoperi o gaură mare în finanţele publice şi de a restabili credibilitatea economică a ţării, scriu Știrile Pro TV.

Românii care au plecat să muncească în străinătate, au trimis acasă în primele opt luni ale anului, patru miliarde de euro. Cele mai mari sume au fost înregistrate din Marea Britanie.

Datele BNR arată că românii din Marea Britanie au trimis în țară 900 de milioane de euro, iar din Italia și Spania au ajuns mai mulți bani decât anul trecut.

În primele patru luni ale acestui an, cei mai mulți bani au venit din Germania, urmată de Marea Britanie, însă pozițiile s-au inversat. Cei mai mulți bani au fost trimiși de românii care lucrează în Regatul Unit, mai exact 897 de milioane de euro, iar cei din Germania au trimis 796 de milioane de euro.

În Marea Britanie este stabilită cea mai mare comunitate de români, în 2021 fiind stabiliți aici 540.000 de cetățeni din România, potrivit statisticilor oficiale.

Economiștii spun că banii trimiși în țară de românii din diaspora ajută la stabilitatea leului, deoarece aceștia susțin cererea prin schimbul valutar din euro în lei.

Aceste remiteri de bani ajută economia pentru că finanțează contul curent care este într-un deficit substanțial, undeva la 10% din PIB, mai mult acești bani susțin familiile din România celor care lucrează în străinătate și ajută desigur consumul din țară și implicit creșterea economică din România”, a explicat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.

Citiți și: Loviți de recesiune, britanicii trec la taxarea masivă a marilor companii. Firmele de petrol şi gaze vor fi taxate cu 10%, iar companiile din energie cu 45%