- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Românii nu mai vor vacanțe în Mexic. Situațiile recente din aeroporturile mexicane au băgat teama în turiști

02 Jan, 13:47 • Cornel Ghimeșan
Cu toate că Mexic este o destinație exotică la care foarte multă lume visează, românii au început să evite să își organizeze un sejur acolo. Problemele pe care le-au întâmpinat mai mulți turiști români pe aeroportul din Cancun au generat multă teamă, iar lumea începe să se reorienteze către alte destinații.
Românii nu mai vor vacanțe în Mexic. Situațiile recente din aeroporturile mexicane au băgat teama în turiști

Românii se tem de vacanțele în Mexic. După ce mai mulți români au fost blocați pe aeroporturile din Mexic și ulterior trimiși înapoi acasă, turiștii care visează la o vacanță exotică au început să se reorienteze către alte destinații. Un astfel de sejur are costuri semnificative, iar românii care au făcut economii o perioadă mai îndelungată pentru a-și permite o astfel de vacanță se tem că ar putea să își piardă în mod inutil economiile.

Citește și: Cancelarul austriac vrea să aplaneze scandalul Schengen. Karl Nehammer merge în Bulgaria să cerceteze problema frontierelor

În ultimele luni, mai mulți români s-au confruntat cu probleme pe aeroporturile din Mexic. O parte dintre ei au fost întorși în țară, în timp ce alții au fost interogați și reținuți ore în șir. Situația amintește de februarie 2021, atunci când sute de români au fost blocați mai multe zile pe aeroportul din Cancun.

Andrei este student și rezident permanent în Spania și ar urma să plece într-o vacanță în Mexic, organizată de Universitatea la care studiază. Cu toate acestea, studentul român se teme de faptul că ar putea ca vacanța să îi fie ruinată de o astfel de problemă, a declarat pentru Prima News. Un sejur de 7-8 nopți poate să coste de la 1500 de euro/persoană până la 15.000 de euro/persoană. În condițiile unor costuri atât de ridicate, temerile românilor sunt perfect justificate.

Vacanța în Mexic un eșec total

Vacanța, care ar fi trebuit să fie una de vis, s-a transformat în una de coșmar, pentru doi români. Aceștia și-au cumpărat o vacanță de 8 zile în Mexic, prin agenție, însă, au ajuns doar până în aeroport.

„Toate bune și frumoase până să aterizăm pe aeroportul din Cancun. Pe tunelul care leagă avionul de aeroport, o persoană ne-a spus să scoatem pașapoartele la vedere. La capătul tunelului, alte trei persoane făceau triajul, în funcție de naționalitate.

Tot ce însemna România era tras pe dreapta în șir indian. Ne-au confiscat pașapoartele și telefoanele mobile. Aveam toate actele doveditoare ale vacanței: bilete dus-întors, cazare, transfer… totul tradus în spaniolă, ca să nu fie probleme.”, a declarat un turist român.

Românii blocați pe aeroporturile din Mexic
Românii blocați pe aeroporturile din Mexic

Momentele de panică au început când li s-a spus că sunt probleme cu actele.

„Nici măcar nu au sunat la hotel să verifice dacă suntem cazați acolo sau nu. Să ne trezim apoi că ne bagă într-o cameră, unde erau alte persoane cu copii mici, care erau sechestrate acolo de câteva zile. Apoi, în decurs de 10 minute, după ce ne-au făcut poze la documente și fără să ne dea vreo explicație sau vreun act oficial cu motivul refuzului… să ne trezim flancați de 5 polițiști mexicani cu mâinile pe pistoalele din dotare cum ne escortează înapoi în avion și ne trimit acasă înapoi cu avionul cu care am venit.

Pașapoartele noastre au fost înmânate comandantului aeronavei de către agenții vamali mexicani, care, la rândul lui le-a înmânat polițiștilor spanioli care ne așteptau la destinație în Madrid. Aceștia ne au spus că mexicanii au o problemă cu românii, că ar fi fost plătit statul mexican de guvernul Statelor Unite să nu mai primească români, deoarece foarte mulți de etnie romă ajung în Mexic și emigrează în SUA cu vaporul.”, a mai povestit un român blocat pe aeroportul din Mexic

Românii spun că s-au simțit umiliți, așa cum nu au pățit-o în niciun alt stat. Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie. MAE spune că recomandă evitarea regiunilor de frontieră. Cetățenii români sunt sfătuți să folosească operatori turistici acreditaţi atunci când își planifică o călătorie în acest stat și să nu se îndepărteze de grupul turistic din care fac parte, respectând anunţurile sau recomandările autorităţilor locale.

Alte articole: 2023 va fi un an dificil pentru PIB-ul global. Economia modială afectată de încetinirea activității din Statele Unite, Europa şi China

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult