- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Rusia față-n față cu o prăbușire inevitabilă! Vladimir Putin singurul responsabil pentru eșecul țării

24 Nov, 12:50 • Cornel Ghimeșan
La nouă luni distanță de la invazia Ucrainei de către armata lui Vladimir Putin, toată lumea se întreabă dacă nu cumva Rusia va fi cea care iese ciufulită din acest război. Deciziile imprevizibile și de cele mai multe ori iraționale ale lui Vladimir Putin, îl transformă pe acesta în responsabilul absolut pentru eșecul Rusiei.
Rusia față-n față cu o prăbușire inevitabilă! Vladimir Putin singurul responsabil pentru eșecul țării

Ucraina a rezistat eroic în ultimele luni, fapt care a dus la consolidarea statalității și identității țării. The Economist punctează faptul că toate lucrurile pe care Putin a vrut să le impună Ucrainei se întorc acum împotriva Rusiei. Războiul iscat de Vladimir Putin transformă Rusia într-un stat eșuat cu granițe necontrolate, armate private, o populație care fuge din țară, decădere morală. Rusia s-ar putea confrunta în orice moment cu o răscoală populară.

Alte articole:Numărul ucrainenilor care fug din calea războiului este în creștere. Poliția de Frontieră anunță aglomerație la granițele țării

Acum exact 9 luni, în data de 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, iar președintele rus Vladimir Putin spera să cucerească teritorii, să distrugă suveranitatea țării atacate, să îi șteargă identitatea națională și să transforme ceea ce mai rămânea din ea într-un stat eșuat. Totuși socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, deoarce Ucraina a beneficiat de sprijinul internațional, făcând față terorii iscate de Putin. Dat fiind parcursul războiului de până acum, paradigma s-a schimbat, punându-se problema dacă nu cumva Rusia va fi țara care va deveni neguvernabilă și cuprinsă de haos, supraviețuirea acesteia în urma războiului fiind pusă sub semnul întrebării.

Anexarea absurdă și ilegală a celor patru regiuni ucrainene – Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie – înainte ca Rusia să le controleze pe deplin a transformat-o într-un stat cu teritorii ilegitime și frontiere fluide.

„Federația Rusă, așa cum o știm, se auto-lichidează și intră într-o fază de stat eșuat”, a spus politologul Ekaterina Schulman, care a specificat că administrația ei nu mai este în stare să își îndeplinească funcțiile de bază.

Putin împinge Rusia spre groapă

Anexările ilegale nu vor descuraja forțele ucrainene, dar oferă un model pentru propriile regiuni agitate ale Rusiei, inclusiv republicile din Caucazul de Nord, care vor încerca să profite de slăbirea guvernului central. Armatele private și mercenarii prosperă în Rusia, cu toate că oficial sunt interzise. Evgheni Prigojin, fostul infractor supranumit „Bucătarul lui Putin” și actualul lider al Grupului Wagner, a recrutat deținuți din închisorile din Rusia, oferindu-le amnistie dacă se alătură armatei de mercenari în luptele din Ucraina.

Potrivit lui Prigojin, Wagner nu intenționează să fie „legalizat” sau integrat în forțele armate regulate ale Rusiei. Același lucru se poate spune și despre trupele lui Ramzan Kadîrov, fostul comandant și actualul președinte al Republicii Cecene. Până și agențiile de securitate guvernamentale lucrează pentru propriile lor interese corporatiste.

În loc să îi protejeze, Rusia a ajuns să reprezinte acum cel mai mare pericol pentru proprii săi cetățeni pe care îi folosește drept carne de tun. Fiind față-n față cu posibilitatea unei înfrângeri totale în Ucraina, Putin a declarat mobilizarea parțială a populației cu scopul de a chema la luptă încă 300.000 de oameni. Slab antrenați și prost echipați, singurul lor obiectiv este de a sta în calea forțelor ucrainene care avansează. Mulți dintre oamenii mobilizați nu vor mai fi în viață peste un an.

Rusia față-n față cu o prăbușire inevitabilă! Vladimir Putin singurul responsabil pentru eșecul țării
Rusia față-n față cu o prăbușire inevitabilă! Vladimir Putin singurul responsabil pentru eșecul țării

Această decizie a provocat un șoc în Rusia mult mai mare decât cel al declanșării războiului și a dus la o panică în rândul populației care este foarte greu de controlat. Unul din efectele sale este deja vizibil: centrele de recrutare sunt incendiate și cel puțin 300.000 de ruși au fugit din țară – în plus față de cei 300.000 care au plecat după ce a început războiul. Cei mai mulți dintre cei care au plecat sunt tineri, educați și capabili. Impactul adevărat al plecării lor asupra economiei și demografiei țării nu se resimte încă, dar tensiunile sociale sunt în creștere.

Pe măsură ce oamenii bogați din Rusia reușesc încă să fugă din țară, zeci de mii dintre compatrioții lor mai săraci sunt chemați în armată și aruncați în tranșee. Greșelile lui Vladimir Putin au mutat „operațiunea militară specială” chiar în Rusia, spulberând astfel orice șansă a consensului fragil prin care populația era de acord să nu protesteze împotriva declanșării războiului. Acum, rușii sunt împinși la război acolo unde trebuie să moară în numele regimului de la Kremlin.

Putin nu poate câștiga războiul, dar nici nu își permite să pună capăt conflictului prea curând. După cum a spus liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, din închisoare:

„Nu am reușit să prevenim catastrofa, iar acum nu mai alunecăm înspre ea, ci zburăm.”

Singurele întrebări sunt cât de mult va cădea Rusia și cât de tare se va destrăma, potrivit lui Navalnîi. Anul următor va oferi mai multe răspunsuri în legătură cu viitorul întunecat al Rusiei.

Citește și:Sistemul de apărare aeriană din România a fost testat! Aliații NATO au simulat mai multe atacuri

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult