- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Rusia îşi suspendă participarea la acordul privind cerealele din Marea Neagră. Preţul grâului la Burse a crescut imediat cu 3,5%

17 Jul, 13:35 • Dobran Viorel
Rusia şi-a suspendat participarea la acordul de export de cereale din Marea Neagră, a declarat luni reprezentantul Kremlinului, potrivit Reuters.
Rusia îşi suspendă participarea la acordul privind cerealele din Marea Neagră. Preţul grâului la Burse a crescut imediat cu 3,5%

Rusia reziliază acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, anunţă Kremlinul. Moscova susţine că va reveni în acord atunci când îi vor fi îndeplinite condiţiile. Acordul, mediat de ONU şi Turcia în iulie anul trecut, a avut ca scop atenuarea crizei alimentare globale prin permiterea exportului în siguranţă a cerealelor ucrainene blocate în porturile din Ucraina.

Acordul care a fost prelungit de mai multe ori, expiră luni. Rusia a anunţat că nu-l va mai prelungi deoarece nu au fost îndeplinite condiţiile.

„De fapt, acordurile privind Marea Neagră au încetat să mai fie valabile astăzi. Din nefericire, partea din aceste acorduri care priveşte Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent, aşa că efectul său a încetat. De îndată ce condiţiile vor fi îndeplinite, partea rusă va reveni la punerea în aplicare a acestui acord, imediat”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

El a mai spus că decizia de a nu reînnoi acordul nu are legătură cu atacul asupra podului dintre Rusia şi Crimeea.

Preţul grâului creşte pe burse

Acordul privind exportul de cereale din Ucraina ia sfârşit astfel la aproape un an de la încheierea sa, sporind incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu cereale la nivel mondial şi intensificând tensiunile din regiune. Decizia Moscovei pune în pericol o rută comercială cheie pentru Ucraina, unul dintre cei mai importanţi transportatori de cereale şi ulei vegetal din lume, chiar în momentul în care începe următoarea sa recoltă.

Rusia a dat lovitura. Liderul în produse alimentare sănătoase, Danone, a intrat sub conducerea țării

Imediat după anunţul Moscovei, contractele futures de referinţă pentru grâu de la bursa din Chicago au crescut cu până la 3,5%, potrivit Bloomberg.

Situaţia riscă să pună şi mai multă presiune pe ţările din jur, singura rută disponibilă acum pentru exportul de cereale din Ucraina fiind cea terestră. De la începutul conflictului, Ucraina a exportat volume substanţiale de cereale prin ţările din estul UE. Cu toate acestea, au existat multe provocări logistice, inclusiv ecartamente diferite ale căilor ferate.

Rusia a suspendar acordul privind cerealele

O altă problemă este aceea că supraoferta de cereale ucrainene în estul UE a provocat nelinişte în rândul fermierilor din regiune, care spun că acestea au subcotat producţiile locale, lăsându-i fără o piaţă de desfacere pentru propriile recolte. Drept urmare, UE a permis ca cinci ţări – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia – să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, permiţând în acelaşi timp doar tranzitul acestora pentru export în altă parte. În forma actuală, această măsură va fi eliminată treptat până la jumătatea lunii septembrie.

De asemenea, se aşteaptă recolte mai mari în estul UE în această vară, iar porturile cheie, cum ar fi Constanţa din România, vor avea dificultăţi în gestionarea volumului de cereale pe care este posibil să îl primească, ceea ce va duce la congestii şi întârzieri în transport, arată Reuters.

Rusia a fost de acord de trei ori în ultimul an să prelungească acordul privind Marea Neagră

Rusia şi Ucraina sunt doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume şi jucători importanţi pe pieţele de grâu, orz, porumb, rapiţă, ulei de rapiţă, seminţe de floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui. Rusia este, de asemenea, dominantă pe piaţa îngrăşămintelor.

Putin a declarat săptămâna trecută că părţile din acord referitoare la Rusia nu au fost puse în aplicare şi, prin urmare, se gândeşte să suspende participarea Rusiei, urmând să revină în acord odată ce condiţiile acestuia vor fi îndeplinite.

Pentru a convinge Rusia să subscrie la Iniţiativa privind cerealele pe Marea Neagră, în iulie 2022, a fost încheiat şi un acord pe trei ani, în cadrul căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia cu propriile exporturile de alimente şi îngrăşăminte pe pieţele externe.

Rusia va reduce exporturile de petrol, din august. Moscova s-a angajat să scadă cu 500.000 bpz

Chiar dacă exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac obiectul propriu-zis al sancţiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei, Moscova a declarat că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au reprezentat o barieră în calea exporturilor sale.

Rusia a fost de acord de trei ori în ultimul an să prelungească acordul privind Marea Neagră, dar şi-a suspendat, de asemenea, pentru scurt timp, participarea, la sfârşitul lunii octombrie, ca răspuns la un atac cu drone asupra flotei sale din Crimeea.

„Putem să ne suspendăm participarea la acord, iar dacă toată lumea spune încă o dată că toate promisiunile care ne-au fost făcute vor fi îndeplinite, atunci să îndeplinească această promisiune. Vom reveni imediat în acest acord”, a declarat Putin săptămâna trecută.

Rusia s-a plâns, de asemenea, că nu au ajuns suficiente cereale în ţările sărace. Organizaţia Naţiunilor Unite a susţinut că acordul a fost în beneficiul acestor state, contribuind la scăderea preţurilor la alimente cu peste 20% la nivel global.