- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Rusia trece la represalii împotriva Occidentului. Putin a ordonat naționalizarea activelor a două companii străine

26 Apr, 15:15 • Russo George
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite Moscovei să preia controlul temporar asupra bunurilor străine în cazul în care bunurile rusești din străinătate sunt confiscate.
Rusia trece la represalii împotriva Occidentului. Putin a ordonat naționalizarea activelor a două companii străine

Astfel, după semnarea decretului de către Vladimir Putin, Rusia a preluat cu efect imediat controlul asupra activelor rusești care aparțin firmelor energetice străine Uniper și Fortum.

O copie a decretului semnat marți de președintele Vladimir Putin a arătat că Moscova a preluat controlul temporar asupra diviziei ruse UN01.DE a Uniper SE și asupra activelor rusești ale companiei finlandeze Fortum Oyj FORTUM.HE, potrivit Reuters.

Decretul spune că Rusia trebuie să ia măsuri urgente pentru a răspunde acțiunilor nespecificate din partea Statelor Unite și altora despre care spune că sunt „neprietenoase și contrare dreptului internațional”.

Acțiunile celor două entități au fost plasate sub controlul temporar al Rosimushchestvo, agenția de proprietate a guvernului federal, se arată în decret.

CEO-ul băncii de stat Bank VTB PAO VTBR.MM a declarat luni că Rusia ar trebui să ia în considerare preluarea și administrarea activelor companiilor străine precum Fortum, renunțând la aceasta doar când sancțiunile vor fi ridicate.

Citește și: Investitorii bogați sunt în goană după aur. Care sunt motivele pentru care cumpărătorii au achiziționat 1.130 de tone de aur

Vânzările de active de către investitori din țări „neprietenoase” – așa cum le numește Moscova pe cele care au impus sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei sale din februarie 2022 a Ucrainei – necesită aprobarea unei comisii guvernamentale și, în unele cazuri, a președintelui.

În februarie, Uniper și-a evaluat pachetul majoritar de acțiuni din divizia rusă Unipro la un euro în mod simbolic pentru a reflecta șansa probabilă de a reuși o vânzare planificată către un cumpărător rus. Fortum a avertizat deja acționarii că există riscul ca activele sale rusești să fie expropriate.

Comisia Europeană (CE) lucrează la cadrul legal pentru confiscarea activelor ruseşti îngheţate – în urma sancţiunilor impuse Rusiei după ce aceasta a atacat Ucraina cu un an în urmă – şi folosirea acestor fonduri pentru reconstrucţia Ucrainei.

Citește și: Europa Centrală și de Est, îngenunchiată de sărăcie. Peste 70% din angajați se plâng că nu le cresc salariile