- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Investitorii bogați sunt în goană după aur. Care sunt motivele pentru care cumpărătorii au achiziționat 1.130 de tone de aur

26 Apr, 12:34 • Lupu Alexandra
A apărut o nouă febră a achizițiilor de aur! Iată cum se explică situația.
Investitorii bogați sunt în goană după aur. Care sunt motivele pentru care cumpărătorii au achiziționat 1.130 de tone de aur

Tezaurizarea în aur revine puternic! Ultimele informații relatate de stiripesurse.ro arată că investitorii bogați au realizat un număr semnificativ de acțiuni în 2022, astfel, au cumpărat 1.130 tone de aur.

Cum se explică numărul crescut de investiții în aur

Așa cum arată ultimele informații, tezaurizarea în aur revine puternic. Primii actori ai actualei febre a achizițiilor sunt atât băncile centrale, referindu-ne la cele ale statelor nealiniate politicilor occidentale și investitorii bogați.

Tezaurizarea în metalul galben revine ca o plasă de siguranță pentru investitorii bogați și pentru băncile centrale, în timp de război și mijloc de rebeliune contra dolarului. Un raport eliberat de World Gold Council arată că 1.130 tone de aur au fost achiziționate de către cumpărători în 2022. Creșterea este de 152% față de anul precedent.

Un asemenea entuziasm nu s-a mai văzut din 1950. Cei mai mari cumpărători sunt Statele Unite, China și Europa. Cu toate acestea, campioana achizițiilor din 2022 este Banca Centrală a Turciei, care a umplut cuferele cu 148 tone. Activ a fost inclusiv Orientul Mijlociu, așa cum arată raportul World Gold Council.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Majorări semnificative pentru marcarea bijuteriilor și alte operații cu metale și pietre prețioase. ANPC crește tarifele cu aproape 20%

Inclusiv țările sărace au făcut învestiții în metalul galben. Concret, Egiptul a achiziționat aproximativ 47 de tone în 2022. Cu ajutorul unui sondaj realizat de HSBC, am putut afla că nu inflația este principalul motiv care determină investitorii să cumpere acest metal galben, ci războiul. Peste 40% dintre băncile centrale care au fost intervievate au amintit de riscurile geopolitice și le-au citat drept motiv principal.

Aur
Aur

Febra metalului galben este explicată prin înghețarea activelor străine ale băncii de stat a Rusiei de către Statele Unite și aliații săi. Moscova, producător de metal galben, păzește cu atenție rezervele din interiorul granițelor sale. Tocmai acest lucru a stimulat mai multe țări să-și sporească rețeaua de siguranță financiară prin creșterea rezervelor cu metal galben. Mulți dintre cumpărătorii din 2022 sunt țările nealiniate.

Într-o postare publicată de Financial Times pe data de 23 aprilie, finanțatorul Ruchir Sharma preciza că multe națiuni încearcă să găsească o variantă alternativă la dolar, precum Brazilia și India. Potrivit FMI, dolarul reprezintă puțin sub 60% din rezervele valutare globale, deținute de băncile centrale, față de 20% pentru euro și 2.7% pentru renminbi chinez. Sharma relatează că aproape 30% din țările lumii sunt sub sancțiuni europene, americane, japoneze sau britanice. „Afacerea rusă” a demonstrat că aliații occidentali aplică restricții chiar și marilor actori.

Citește și despre următorul subiect: Mașini, aur și pietre prețioase confiscate, scoase la licitație de ANAF. Un Mercedes pornește de la 772 de euro iar o Skoda Octavia de la 1500 euro