- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Rușii nu se lasă de retorica armelor nucleare. Medvedev: „Ce este aceasta, dacă nu o provocare directă a unui război mondial?”

01 Nov, 22:41 • Gabriela Andreescu
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate a Rusiei, a făcut o nouă postare pe canalul său de Telegram, unde a reluat retorica binecunoscută a Kremlinului: orice atac împotriva integrității teritoriale a Rusiei ne va justifica să folosim armele nucleare.
Rușii nu se lasă de retorica armelor nucleare. Medvedev: „Ce este aceasta, dacă nu o provocare directă a unui război mondial?”

„Numai o victorie deplină și finală a Rusiei în Ucraina este o garanție de protecție împotriva conflictului global spre care Occidentul împinge lumea”, a scris Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe canalul său Telegram.

„Să numim lucrurile pe nume. Țările occidentale împing lumea spre un război global. Și numai o victorie completă și finală a Rusiei este o garanție împotriva unui conflict global”, a scris politicianul rus, ca răspuns la teza „Rusia nu poate fi lăsată să câștige războiul,” vehiculată de țările occidentale.

Medvedev și-a invitat abonații să urmărească o „logică formală simplă”:

„Dacă nu Rusia va câștiga, se pare că va câștiga Ucraina. Scopul Ucrainei în război este numit de regimul de la Kiev – returnarea tuturor teritoriilor care i-au aparținut anterior. Adică să le smulgă din Rusia. Aceasta este o amenințare la adresa existenței statului nostru și a dezintegrării actualei Rusii”, a scris Medvedev pe rețeaua de socializare.

Dmitri Medvedev amenință cu folosirea armelor nucleare
Dmitri Medvedev amenință cu folosirea armelor nucleare

Medvedev a concluzionat că o astfel de dispoziție este un motiv direct pentru a aplica mult-vehiculata clauză 19 din Cadrul politicii de stat a Rusiei pentru descurajarea nucleară.

„Și atunci cine plănuiește un conflict nuclear, pot să întreb? Ce este aceasta, dacă nu o provocare directă a unui război mondial cu ajutorul armelor nucleare?” a spus politicianul rus.

Potrivit punctului 19 din documentul menționat de Medvedev, condițiile care determină posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare sunt primirea unor informații fiabile despre lansarea de rachete balistice care atacă teritoriul Rusiei sau al aliaților săi, utilizarea de arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă pe teritoriul Rusiei și al aliaților săi, impactul inamicului asupra unor instalații critice de stat sau militare ale Federației Ruse, a căror dezactivare ar perturba răspunsul forțelor nucleare, informează stiripesurse.ro.

În plus, punctul 19 citează ca o astfel de condiție agresiunea împotriva Rusiei cu ajutorul armelor convenționale, în cazul în care este amenințată însăși existența statului, la care Medvedev face apel în postarea sa.

Citește și: De teama că Putin ar folosi arme nucleare, Elon Musk a blocat accesul Ucrainei la Starlink în Crimeea

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult