- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Rușii se tem de o contraofensivă a armatei ucrainene în Herson și cer Moscovei să evacueze civilii din regiune: ”Luaţi-vă copiii cu voi şi plecaţi!”

13 Oct, 18:36 • Bucătaru Gabriela
Ocupanții ruși din Herson se tem de o contraofensivă a forțelor armate ucrainene și solicită Moscovei să organizeze evacuarea populației civile din regiunea anexată de către Rusia la sfârşitul lui septembrie.
Rușii se tem de o contraofensivă a armatei ucrainene în Herson și cer Moscovei să evacueze civilii din regiune: ”Luaţi-vă copiii cu voi şi plecaţi!”

Administrația rusă din Herson a cerut joi, Kremlinului să îi evacueze pe civilii care se află în regiunea anexată de Rusia la sfârşitul lui septembrie. Armata ucraineană pregătește o contaofensivă pentru eliberarea teritoriului ocupat.

Citește și Vladimir Putin schimbă macazul: „Suntem gata să creştem livrările de gaze către UE”

”Am sugerat ca toţi locuitorii regiunii Herson care doresc să se apere de atacuri (ucrainene) cu rachetă să se ducă în alte regiuni” ruseşti.
”Luaţi-vă copiii cu voi şi plecaţi!”, a anunțat  într-o postare pe Telegram şeful administraţiei de ocupaţie la nivel regional Vladimir Saldo.

Forțele armate ucrainene duc de mai multe săptămâni o contraofensivă în regiunea Herson. Teritoriul este controlat de armata rusă încă din primele săptămâni ale acestui război sângeros.

De la îceputul lunii octombrie, armata ucraineană a realizat recuceriri importante în această regiune din sudul țării. Misiunea ei nu a fost deloc una ușoară și asta pentru că s-a lovit de o puternică rezistenţă rusă. Printre teritoriile recucerite de ucraineni se numără unele așezări situate lângă râul Nipru, la sud de Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

În ultima vreme, în regiunea Herson, atacurile Kievul au vizat mai multe poduri, pentru a perturba aprovizionarea logistică a forţelor ruse.

Herson se numără printre cele patru regiuni ale Ucrainei a căror anexare a fost revendicată de Moscova. Anexarea teritoriilor ucrainene a fost denunţată de Kiev, dar și de către aliaţii săi occidentali.

În urma unui referendum abuziv contestat de întreaga lume, țarul de la Kremlin a semnat patru legi care ratifică anexarea de către Federația Rusă a regiunilor ucrainene ocupate Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. În prezent, armata rusă nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru zone.

Potrivit așa-ziselor legi semnate de Putin, Republicile Doneţk şi Lugansk din Rusia își vor păstra statutul de republici și denumirile lor anterioare, iar limba de stat va fi rusa. Regiunile Zaporojie și Herson vor deveni, de asemenea, parte a Federației Ruse ca subiecţi separaţi – vor rămâne regiuni.

Citește și Rușii îi păsuiesc pe unguri la plata gazelor. Ungaria şi Gazprom au finalizat condiţiile acordului privind amânarea plăţilor