- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Vladimir Putin schimbă macazul: „Suntem gata să creştem livrările de gaze către UE”

13 Oct, 10:33 • Cornel Ghimeșan
Vladimir Putin îndeamnă UE să se hotărască dacă vrea sau nu gaze naturale ruseşti şi arată că Rusia este dispusă să reia livările.
Vladimir Putin schimbă macazul: Suntem gata să creştem livrările de gaze către UE

Vladimir Putin şi-a dat seama că are prea multe gaze şi le arde degeaba, astfel că a venit cu o nouă ofertă pentru ţările Uniunii Europene. „Rusia este pregătită să furnizeze noi volume de gaz în Europa în toamna-iarnă, mingea este la UE. Moscova este pregătită să furnizeze gaz prin linia Nord Stream 2”, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţiile ruse. Nord Stream 2 nu a fost niciodată activat, după invazia rusă a Ucrainei. Totodată, Putin a acuzat forţele speciale ale Ucrainei că sunt responsabile pentru atacul de sâmbătă asupra podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia.

Scurgerile de gaz care au afectat gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania sunt un „act de terorism internaţional”, a denunţat miercuri Vladimir Putin, dând asigurări că acest incident foloseşte Statelor Unite, Poloniei şi Ucrainei. Beneficiarii sunt clari (…). Deoarece (acest incident) întăreşte importanţa geopolitică a sistemelor de gaz rămase, cel care trece pe teritoriul Poloniei (…) şi al Ucrainei şi pe care Rusia l-a construit pe cheltuiala ei. Dar şi Statelor Unite, care pot de acum să-şi livreze energia la preţuri mari”, a afirmat preşedintele rus la un forum al energiei, relatează La Libre Belgique.

Cum arată clasamentul ţărilor dependente de gazele Rusiei:

 

Vladimir Putin: Mingea e în terenul UE

„Mingea e în terenul” UE, a estimat el referitor la lansarea livrărilor de gaz rusesc prin gazoductul Nord Stream 2, neafectat de explozii. „Rusia este gata să reia livrările” prin aceasta conductă submarină care nu a fost niciodată pusă în funcţie din cauza ofensivei contra Ucrainei, a estimat dl Putin la un forum energetic. „Mingea e în terenul UE, dacă vrea, nu are decât să deschidă robinetul”, a apreciat el, adăugând pe de altă parte că celelalte gazoducte din sistemul Nord Stream nu vor fi reparate decât dacă exploatarea lor este garantată.

Britanicii se aprovizionează cu lenjerie groasă, mănuși și halate. Vânzările au crescut cu 75% față de anul trecut din cauza prețurilor mari la energie

Proiectul de plafonare a preţului petrolului rusesc, dorită de G7 şi de Uniunea europeană pentru a limita veniturile obţinute de Moscova, „ameninţă bunăstarea a miliarde de persoane”, a denunţat miercuri Vladimir Putin. „Cu deciziile lor riscsante, unii oameni politici occidentali distrug în realitate economia mondială de piaţă, ameninţând bunăstarea a miliarde de persoane”, a mai criticat preşedintele rus la Moscova.

Comisia Europeană vrea să negocieze prețul energiei. Oficial UE: „Să negociem un interval de prețuri, nu un plafon fix”

Repararea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 ar dura cel puţin un an, estimează directorul Gazprom Aleksei Millrer, care susţine propunerea lui Putin de creare a unui ”hub” european al gazelor naturale în Turcia

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţa miercuri, la un forum energetic, la Moscova, că Rusia poate livra în continuare gaze naturale Uniunii Europene (UE) prin gazoductul intact Nord Stream 2, relatează AFP. Însă mingea se află în prezent în terenul Uniunii Europene, a subliniat liderul de la Kremlin.

 

O reparare a gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, avariate în urma unor explozii, în Marea Baltică, ar dura cel puţin un an de zile, estimează miercuri directorul general al Gazprom, Aleksei Miller, relatează AFP. Directorul Gazprom şi-a exprimat regretul, în această conferinţă de presă, faţă de faptul că Rusia nu a obţinut încă un acces în zona exploziilor. Aleksei Miller şi-a exprimat susţinerea faţă de o propunere a preşedintrelui rus Vladimir Putin de creare a unui ”hub” european al gazelor naturale în Turcia.

Putin, ofertă după ce UE a venit cu un nou set de sancţiuni

Cel de-al optulea pachet de sancţiuni decis de UE împotriva Rusiei introduce noi interdicţii ale importurilor în UE în valoare de 7 miliarde de euro, destinate să reducă veniturile Rusiei, precum şi restricţionări ale exporturilor, ceea ce va priva şi mai mult complexul militar şi industrial al Kremlinului de componente şi tehnologii esenţiale, iar economia Rusiei de servicii şi expertiză europeană.

De asemenea, sancţiunile privează armata rusă şi furnizorii săi de o serie de alte bunuri şi echipamente specifice necesare pentru a continua războiul pe teritoriul Ucrainei. Pachetul stabileşte, de asemenea, baza pentru cadrul juridic necesar pentru punerea în aplicare a plafonării preţului petrolului prevăzută de G7. De asemenea, pe lista sancţiunilor au fost incluse persoane şi entităţi având legătură cu referendumurile de anexare organizate de Rusia în Ucraina, precum şi persoane responsabile de subminarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult