- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

S-a gripat motorul Europei. Germania a intrat în recesiune, PIB-ul a scăzut cu 0,3%

25 May, 10:53 • Dobran Viorel
Germania este în recesiune după ce datele privind PIB-ul pe primul trimestru au fost revizuite în scădere, arată datele revizuite publicate joi de Oficiul federal de statistică (Destatis).
S-a gripat motorul Europei. Germania a intrat în recesiune, PIB-ul a scăzut cu 0,3%

Germania a intrat în recesiune. Cea mai puternică economie a Europei s-a contractat uşor în primul trimestru al anului 2023 comparativ cu precedentele trei luni, intrând astfel în recesiune, potrivit datelor biroului de statistică publicate joi, relatează Reuters.

Produsul intern brut a scăzut cu 0,3% pentru acest trimestru, atunci când a fost ajustat cu efectele preţurilor şi variaţiilor sezoniere, arată datele. Aceasta urmează unui declin de 0,5% în trimestrul patru din 2022.
O recesiune este definită în mod obişnuit ca două trimestre succesive de contracţie. O estimare preliminară arătase că PIB-ul a stagnat în primul trimestru şi că Germania a evitat o recesiune.

Germania recunoaște dacă va sprijini sau nu România în procesul de aderare la Schengen! „Oamenii s-au ridicat împotriva unui regim opresiv”

Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.

„După ce PIB-ul a intrat în teritoriul negativ la finele lui 2022, economia germană a înregistrat două trimestre negative la rând”, a declarat preşedintele Destatis, Ruth Brand.

Inflaţia a continuat să fie o povară pentru economia germană la începutul anului, a precizat biroul de statistică. Acest lucru s-a reflectat în consumul gospodăriilor, care a scăzut cu 1,2% faţă de trimestrul anterior, după ajustările de preţ, sezoniere şi calendaristice. În schimb, investiţiile au crescut în primele trei luni ale anului, după o a doua jumătate slabă a anului 2022. Au existat, de asemenea, contribuţii pozitive din partea comerţului.

Germania a găsit cheia pentru scăderea prețului la electricitate. Olaf Scholz: „Ştim deja că vom avea preţuri mai scăzute la energie decât în prezent, odată ce atingem obiectivul nostru”

„După ce PIB-ul a intrat în teritoriul negativ la finele lui 2022, economia germană a înregistrat două trimestre negative la rând”, a declarat preşedintele Destatis, Ruth Brand. O estimare preliminară, publicată la finele lunii aprilie, anunţa că PIB-ul a stagnat în primul trimestru, astfel că Germania ar fi evitat recesiunea.

Germania este principalul partener comercial al României

Însă conform noilor date revizuite, consumul privat nu a reuşit să susţină economia în contextul inflaţiei ridicate. Destatis a anunţat joi că gospodăriile private au cheltuit mai puţin pe alimente, precum şi pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte în primul trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul precedent. În schimb, investiţiile companiilor au crescut în primele trei luni ale anului, după o evoluţia slabă în doua jumătate a anului 2022. A existat de asemenea o contribuţie pozitivă la PIB din partea schimburilor comerciale.

Germania a intrat în recesiune, PIB-ul a scăzut cu 0,3%

În pofida încetinirii din timpul iernii, Guvernul german mizează pe o relansare progresivă a activităţii economice în cursul anului, astfel că pe ansamblul lui 2023 prima economie europeană ar urma să înregistreze o creştere de 0,4%.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.