- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Salonul Auto Geneva 2024. Ce model a câștigat titlul Maşina Anului 2024. Trei premiere pentru Dacia

28 Feb, 14:37 • Stefan Simion
Salonul Auto Geneva 2024 și-a redeschis porțile după o pauză de patru ani. Show-ul anterior s-a desfășurat în 2019, iar cel din 2020 a fost anulat, din pricina pandemiei, cu doar câteva zile înainte de deschidere, lucru care a produs o nemulțumire uriașă în rândul expozanților. În semn de protest, mulți dintre ei nu s-au prezentat la Salonul Auto din acest an.
Salonul Auto Geneva 2024. Ce model a câștigat titlul Maşina Anului 2024. Trei premiere pentru Dacia

Salonul Auto Geneva 2024 se desfășoară în perioada 26 februarie – 4 martie 2024. La ediția de anul acesta, mult mai modestă decât cele din anii precedenți, expozanții şi-au prezentat cele mai noi şi spectaculoase modele electrice și hibride. Anul acesta, au fost amenajate doar 34 de standuri pentru 8 producători în hala centrală. Singurele mărci cu tradiţie care participă la show sunt Dacia şi Renault. De asemenea, mai participă producătorul american de mașini electrice de lux Lucid și o nouă companie numită Silence, condusă de fostul director Jaguar Land Rover, John Edwards.

Salonul Auto Geneva 2024
Lucid Gravity, primul SUV electric al mărcii Lucid

Expozițiile anterioare de la Geneva au fost pline de nume uriașe precum Mercedes, Ferrari, Jaguar, Land Rover, Skoda.

Reinterpretare a unui model legendar al Renault

Francezii de la Renault s-au prezentat la eveniment cu o reinterpretare a unui model legendar al mărcii – clasicul R5. Maşina era renumită în anii 70 şi 80 pentru pentru designul său avangardist, versatilitate și consumul redus de combustibil. Spre deosebire de înaintașul său retro, noul Renault 5 electric va oferi până la 400 de km autonomie și va avea un preț de pornire de circa 25.000 de euro.

Tot constructorul francez a câştigat la categoria Maşina Anului 2024. Modelul Scenic E-Tech a fost ales de 61 de juraţi din 23 de ţări diferite, dintre şapte maşini finaliste, printre care şi BMW Seria 5 și Peugeot 3008.

Citeste si Noul model Dacia Spring cu volan pe dreapta! Cât costă mașina electrică

Cu o autonomie de până la 610 kilometri, oferită de bateria sa electrică de lungă durată, Renault Scenic E-Tech se poziționează ca un concurent serios pentru Tesla Model Y. Prețul de pornire în Franța este de 40.000 de euro.

Acesta este un alt simbol al renaşterii Renault. Am intrat înapoi în joc. Este foarte important pentru noi”, a spus Gilles Le Borgne, vicepreşedinte executiv Renault, potrivit Observator.

Nu este însă prima dată când Renault Scénic câştigă titlul de Maşina Anului. Anterior, a câștigat acest titlu în 1997.

Dacia prezintă trei premiere la Salonul Auto

La standul constructorului român, vizitatorii salonului pot admira noua generația Dacia Duster, noul Spring electric, precum și prototipul pentru competiția în Raliul Dakar Dacia Sandrider.

Citeste si Dacia a prezentat Sandrider, mașina cu care va participa la Raliul Dakar

Lansat în 2010 și reînnoit în 2017, Duster s-a impus pe piața europeană a modelelor SUV ca urmare a abordării sale unice. A treia generație a acestui model dispune de un design mai robust și mai atrăgător, iar oferta sa de motorizări (GPL ECO G100, HYBRID 140, și TCe 130 mild hybrid) este perfect adaptată diferitelor moduri de utilizare ale clienților, potrivit dacia.ro

Prețul de pornire pe piața din România este de 18.800 euro.

Salonul Auto Geneva 2024
Dacia Duster

Noul Spring dispune de un design complet nou, atât la exterior cât și la interior. Este singurul model electric din Europa care cântărește mai puțin de o tonă și a fost dotat cu numeroase echipamente ingenioase. Modelul este echipat cu motorizarea de 45 CP pe versiunile Essential și Expression, și cu cea de 65 CP pe versiunile Expression și Extreme.

În plus, are un tablou de bord digital cu ecran de 7″, care poate fi personalizat, precum și un ecran central multimedia de 10″.

Salonul Auto Geneva 2024
Dacia Spring

Dacia Sandrider, prototipul cu care România va participa la Raliul Dakar și la Campionatul mondial de Rally-Raid, va utiliza combustibil de sinteză produs de Aramco. Acest model a fost inspirat de experiența membrilor echipei care va concura la Dakar, fiind conformă cu ADN-ul mărcii Dacia.

Salonul Auto Geneva 2024
Dacia Sandrider

Pilotul francez de raliuri Sébastien Loeb a fost prezent la standul Dacia, în ziua de 26 februarie 2024.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult