- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Sancțiunile împotriva Rusiei au dus Gazprom în sapă de lemn! Exporturile de gaze au scăzut cu 46% comparativ cu 2021 și au ajuns la cel mai scăzut nivel din acest secol

28 Dec, 20:11 • Gabriela Andreescu
Exporturile de gaze ale grupului rus Gazprom către principalele sale pieţe externe aproape s-au înjumătăţit în 2022, atingând cel mai scăzut nivel de la începutul secolului, în condiţiile în care livrările în Europa au fost reduse semnificativ după invadarea Ucrainei
Sancțiunile împotriva Rusiei au dus Gazprom în sapă de lemn! Exporturile de gaze au scăzut cu 46% comparativ cu 2021 și au ajuns la cel mai scăzut nivel din acest secol

Gigantul controlat de statul rus a extras în acest an 412,6 miliarde metri cubi de gaze, cu 20% mai puţin decât în 2021, din care 100,9 miliarde metri cubi au fost destinaţi exportului, a declarat miercuri directorul general Alexey Miller, în conferinţa de presă de la final de an, informează Bloomberg. Astfel, Gazprom înregistrează o scădere a exporturilor cu 46% comparativ cu 2021.

Exporturile de gaze ale Gazprom s-au prăbușit spectaculos în ultimul an, pe fondul sancțiunilor UE

„Ţin să subliniez că 2022 a fost un an foarte, foarte dificil”,a spus Alexey Miller, menţionând în special „schimbările radicale de pe pieţele de energie”, care au apărut ca urmare a sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei, ca represalii la intervenţia militară în Ucraina.

În 2021, Rusia a fost, prin Gazprom, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale şi principalul furnizor al Uniunii Europene, însă, între timp, cele 27 de state membre UE şi-au redus semnificativ importurile din Rusia, astfel că în prezent gazele ruseşti reprezintă mai puţin de 10% din importurile de gaze ale statelor UE, potrivit Comisiei Europene.

Citește și: Adrian Năstase anunță apocalipsa medicală pentru 2023: „Se pare ca reîncep cercetari pentru diverși virusi sau substante chimice, neurologice cu efecte letale în masă”

Gazprom anunță o scădere a exporturilor de gaze cu 46% comparativ cu 2021
Gazprom anunță o scădere a exporturilor de gaze cu 46% comparativ cu 2021

În timpul conferinței, oficialuol Gazprom nu a dorit să ofere cifre privind exporturile sale în fiecare ţară în parte. În acest moment gazele naturale ruseşti ajung în Europa printr-unul dintre punctele de la frontiera Rusiei cu Ucraina, precum şi printr-o ramură a conductei TurkStream, care trece prin Turcia, Serbia şi Ungaria.

În paralel, Gazprom şi-a majorat treptat livrările de gaze spre China, astfel că în luna decembrie volumul livrărilor zilnice a depăşit nivelurile prevăzute în contract, iar în unele zile au fost atinse chiar valori record.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat în urmă cu trei zile că, dacă plafonarea gazului rus, care se discută în Occident, încalcă actualele contracte ale Gazprom cu clienţii săi, Moscova îşi va rezerva dreptul „să se gândească dacă trebuie să le respecte sau nu”, dat fiind că cealaltă parte le încalcă.

În ceea ce priveşte impunerea unui preţ maxim al ţiţeiului rus, aprobată deja, Putin a anunţat că va emite în curând un decret cu măsuri de răspuns.

Putin a susţinut că Rusia „nu pierde nimic” din plafonarea preţului la ţiţei, dar a avertizat că pentru economia mondială măsura poate avea consecinţe dezastruoase şi ar putea provoca o creştere bruscă a preţului petrolului.

Citește și: Acțiunile Petrom și Romgaz s-a prăbușit la bursă după ce Guvernul a anunţat suprataxarea firmelor de petrol şi gaze. Capitalizarea Petrom a scăzut cu circa 1 mld. lei, la 27,3 miliarde de lei

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult