- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Scad importurile de gaze către Europa. Aprovizionarea rusească devine istorie. Noi terminale vor asigura constant rusurse

11 Feb, 11:23 • Polojan Tudor
Firma de consultanță Icis a declarat, joi, că importurile de gaze către Europa și Regatul Unit ar putea scădea în 2023 cu aproximativ 2%. Acest lucru are la bază aprovizionarea modestă și incertă din partea Rusiei.
Scad importurile de gaze către Europa. Aprovizionarea rusească devine istorie. Noi terminale vor asigura constant rusurse

În 2023, Europa ar putea primi doar 155,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL). Aceasta reprezintă o scădere de 2% a cifrelor reprezentate de importuri, scrie stiripesurse.ro.

Anul trecut, continentul nostru a atins un volum record de GNL  importate. Totul din cauza Rusiei, multe țări sporindu-și capacitățile de regazificare, căutând alternative pentru cel rusesc.

Icis este de părere că, pe teritoriul Europei, capacitatea de regazificare va crește cu până la 25% în urrmătorii doi ani. Acest lucru va duce la regazificarea a 0,7 miliarde de metri cubi pe zi până la sfârșitul acestui an.

„GNL va avea sarcina de a susține marjele europene de aprovizionare și de a asista la reaprovizionarea cu gaz-rezerve într-o perioadă de flexibilitate limitată pentru regiune”, a scris Icis

Te-ar mai interesa și: Ajutor de deces 2023. Mai mulți bani pentru înmormântare în acest an. Ce bani primesc românii

Scad importurile de gaz/ sursa foto: observatornews.ro
Scad importurile de gaz/ sursa foto: observatornews.ro

Gazul rusesc se reduce zilnic

Cantitadea de gaz rusesc care venea prin conductele de aprovizionare a scăzut cu 10%, un nivel record față de vremurile dinaintea războiului din Ucraina.Avem, însă, alternativele norvegiene, care vor trimite aproximativ 122 de miliarde de metri cubi în următorii doi ani.

Icis estimează că totalul livrărilor a nivel global nu va depăși 557 de miliarde de metri cubi. Acest lucru va duce la o confruntare între șările europene de a atrage GNL.

„În 2023, ne așteptăm ca Europa să rămână o sursă majoră de cerere de GNL, mai ales pe măsură ce noile terminale de import intră în funcțiune și continuă lupta pentru a pune capăt dependenței din Rusia”, spune Icis.

Marea Bitanie, însă, ar putea primi mai puțin GNL în pofida infrastructurii mai bune.

„Ne așteptăm ca importurile de GNL din Marea Britanie să scadă în acest an, tocmai pentru că acum există infrastructură în Țările de Jos și Germania, astfel încât debarcarea unei încărcături să poată merge direct către acea piață, mai degrabă decât prin Marea Britanie”, a declarat Tom Marzec-Manser, șef sl departamentului de analiza gazelor la Icis.

Mai citește și: Contractele de energie nu vor mai fi prelungite. Românii vor rămâne pe întuneric. Ce se întâmplă cu populația

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult