- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutor de deces 2023. Mai mulți bani pentru înmormântare în acest an. Ce bani primesc românii

11 Feb, 08:23 • Stefan Simion
Ajutorul de înmormântare a fost majorat în 2023. Iată care este suma pe care o primește o familie de la bugetul Asigurărilor Sociale.
Ajutor de deces 2023. Mai mulți bani pentru înmormântare în acest an. Ce bani primesc românii

Ajutorul de înmormântare a fost majorat în 2023. În acest sens, familia unei persoane decedate poate să primească o sumă mai mare cu 700 de lei, față de nivelul anului 2022.

Care sunt condițiile de acordare a ajutorului de deces

Conform noilor decizii date de Guvern, după majorarea din 2023 a ajutorului de înmormântare, valoarea acestuia a ajuns la 6.789 de lei, cu 700 de lei mai mult față de valoarea de anul trecut. În cazul unui deces al unui membru de familie al persoanei asigurate, care fie este pensionar, fie este angajat și plătește impozite pentru asigurările sociale, valoarea ajutorului de înmormântare este de 3.395 de lei.

Ajutor de deces 2023
Ajutor de deces 2023

De noul ajutor financiar oferit în cele mai dificile clipe din viața unui om vor beneficia o singură persoană din familie care depune cerere și prezintă certificatul de deces în original. Legea poate fi consultată aici.

Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz:

• soţul supravieţuitor;
• copilul;
• părintele;
• tutorele;
• curatorul;
• oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus.

Inspectorii de la Casele Teritoriale de Pensii fac verificări întotdeauna dacă datele declarate de solicitant corespund realității.

Află și: 50.000 de euro pentru fiecare român! Condiții de eligibilitate pentru a obține banii în 2023

Pentru a putea avea parte de ajutorul de înmormântare, unul dintre membri familiei îndoliate trebuie să depună câteva acte la Casele Teritoriale de Pensii.

Care sunt actele de care ai nevoie pentru a primi ajutorul de înmormântare:

  1. cerere
  2. pentru acordarea ajutorului;
  3. declarație pe propria răspundere ca aceste cheltuieli au fost suportate integral de către solicitant;
  4. declarație pe propria răspundere că persoana decedată avea calitatea de pensionar sau asigurat;
  5. adeverință de salariat în care se menționează că decedatul era salariat și nu a beneficiat de concediu fără salariu sau absențe nemotivate la data decesului;
  6. adeverința de salariat membru familie.

După ce persoanele care au nevoie de ajutor vor depune actele necesare și vor întocmi dosarul banii vor fi primiți în următoarele 72 de ore.

Ai mai putea citi și informația: Alertă națională! Frigul abia acum ajunge puternic în România. Un val de ger lovește țara până pe 10 februarie

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult