- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Scăpăm de „Mod avion”!. Comisia Europeană va desemna frecvențele noii rețele 5G care vor permite telefoanelor mobile să rămână conectate în timpul zborului

01 Dec, 23:05 • Gabriela Andreescu
Comisia Europeană a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvenţe pentru comunicaţiile mobile la bordul aeronavelor, desemnând anumite frecvenţe pentru tehnologie 5G în timpul zborului.
Scăpăm de „Mod avion!. Comisia Europeană va desemna frecvențele noii rețele 5G care vor permite telefoanelor mobile să rămână conectate în timpul zborului

Pe lângă instrucțiunile în caz de urgență, pasagerii care zboară cu avionul află înaintea decolării că trebuie să își închidă telefoanele mobile sau să le pună ”pe modul avion”. Dar acest lucru este pe cale să se schimbe, după ce Comisia Europeană a anunțat că intenționează să permită folosirea telefonului în timpul zborului, atât pentru apeluri vocale, cât și pentru date, informează economica.net.

În acest sens, Comisia Europeană va desemna frecvențele specifice ale noii rețele 5G care vor permite telefoanelor mobile să rămână conectate în timpul zborului.

Pasagerii de la bordul curselor aeriene din UE îşi vor putea utiliza telefoanele mobile la capacitatea lor maximă, la fel ca atunci când sunt conectaţi la reţele mobile 5G de la sol, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.

„5G va permite furnizarea de servicii inovatoare pentru călători şi oportunităţi de creştere pentru companiile europene. Cerul nu mai este limita în ceea ce priveşte posibilităţile oferite prin conectivitate ultrarapidă şi de mare capacitate”, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

În practică, decizia va autoriza companiile aeriene să permită clienților să efectueze și să primească apeluri telefonice și mesaje text și să utilizeze date la fel ca la sol, potrivit Comisiei Europene. Serviciul va fi oferit cu ajutorul unui echipament de rețea special numit pico-celulă, care conectează rețeaua avionului la de la sol prin intermediul unui satelit.

Citește și: Președintele Academiei Române, mesaj de Ziua Națională: „Faptul că suntem români nu ne împiedică să fim europeni”. „Să le arătăm străinilor că nu suntem barbari”

Această actualizare a deciziei de punere în aplicare a Comisiei privind comunicaţiile mobile la bordul aeronavelor pregăteşte terenul pentru implementarea pe scară largă a serviciilor 5G.

Comisia Europeană va desemna frecvențele noii rețele 5G care vor permite telefoanelor mobile să rămână conectate în timpul zborului
Comisia Europeană va desemna frecvențele noii rețele 5G care vor permite telefoanelor mobile să rămână conectate în timpul zborului

Cum va fi furnizat serviciul: O cabină va fi echipată cu echipamente speciale

Serviciul va fi furnizat în cabina unei aeronave echipate prin utilizarea de echipamente de reţea speciale (aşa-numita „pico-celulă”), pentru a conecta utilizatorii şi a transmite apeluri, texte şi date, de obicei prin intermediul unei reţele prin satelit, între avion şi reţeaua mobilă de la sol.

Actualele reglementări din aviația civilă impun pasagerilor să își închidă telefoanele mobile sau să activeze modul avion înainte de decolare și pe toată durata zborului. Această practică este o măsură de securitate pentru a evita interferențele cu sistemele electrice și de telecomunicații ale avionului. Conectarea la internet prin intermediul dispozitivelor fără fir, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și laptopurile, este posibilă doar prin intermediul unei rețele Wi-Fi interne pe care unele companii aeriene o oferă, de obicei ca serviciu plătit.

Cu toate acestea, Comisia Europeană va permite acum o bandă de frecvență specifică pentru utilizarea 5G, asigurându-se că aceasta nu interferează cu niciunul dintre dispozitivele electronice din avion, astfel încât călătorul să își poată păstra smartphone-ul deschis în permanență. Rețeaua va funcționa, însă, doar la altitudini joase și în condiții meteorologice favorabile. În plus, comandantul aeronavei poate ordona oprirea telefoanelor mobile în orice moment, dacă consideră că este cazul.

„5G va permite servicii inovatoare pentru oameni și oportunități de creștere pentru companiile europene”, a mai declarat Breton.

Citește și: Ce caută pe internet românii din diaspora: Rețete de sarmale, filme subtitrate, melodii Smiley

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult