- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Președintele Academiei Române, mesaj de Ziua Națională: „Faptul că suntem români nu ne împiedică să fim europeni”. „Să le arătăm străinilor că nu suntem barbari”

01 Dec, 21:06 • Gabriela Andreescu
Academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a fost invitatul lui Adrian Artene la o ediție specială a podcastului „Altceva”, difuzată joi, 1 decembrie.
Președintele Academiei Române, mesaj de Ziua Națională: „Faptul că suntem români nu ne împiedică să fim europeni”. „Să le arătăm străinilor că nu suntem barbari”

Printre subiectele abordate, academicianul a vorbit despre Ziua Națională. El spune că românii ar trebui să se simtă mereu români, în fiecare zi a anului.

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, consideră că românii ar trebui să dea tot timpul un exemplu de românitate: prin modul de a se îmbrăca, la sărbători, cu costum național, sau de a mânca mâncăruri tradiționale. În plus, datoria unui român este aceea de a le arăta străinilor că nu suntem barbari.

„În sufletele noastre nu ar trebui să uităm niciodată că suntem români. Și totdeauna ar trebui să dăm un exemplu de românitate. Chiar și prin modul de a ne îmbrăca uneori, la sărbători, cu costum național, sau de a mânca mâncăruri care sunt pe la noi. Și de a le arăta străinilor că nu suntem barbari… Deci în sufletele noastre trebuie să avem mereu acest sentiment, chiar dacă nu simțim mereu că e sărbătoare. E greu, 365 sau 366 de zile, câte are anul, unele sunt cu necazuri și greutăți… Dar în sufletul nostru trebuie să păstrăm această convingere, care nu ne împiedică să fie europeni. Dimpotrivă”,  a spus academicianul.

Președintele Academiei Române a abordat și subiectul extinderii influenței noilor doctrine, conform cărora identitățile naționale contravin globalizării

În opinia lui Pop, identitatea românească nu este în contradicție cu cea europeană, ci mai degrabă cele două se completează.

„După părerea mea, ne ajută să fim europeni, pentru că Europa e formată și din români, bulgari, polonezi, unguri, francezi… Noi am împărțit-o în Orientală și Occidentală sau Europa Centrală, Europa Occidentală, Europa Sud-Estică tot din rațiuni de convenție. E ceva convențional. Dar avem un sentiment european prin faptul că suntem ceea ce suntem fiecare. Ideea de a șterge aceste lucruri pe motiv că nu se poate face globalizarea fără ele e o eroare, ” a spus președintele Academiei Române în cadrul interviului postat pe YouTube.

Citește și: Noile tramvaie de la Astra Imperio au fost plimbate prin București pentru ultimele teste. Nu se știe când vor fi puse în circulație, așa că bucureștenii încă se înghesuie în vechile epave

Mai mult, acesta compară Europa cu o orchestră, în care fiecare popor își aduce contribuția pentru a crea o armonie.

„Eu văd Europa ca pe o orchestră simfonică în care fiecare instrument sau grup de instrumente are un rol. Popoarele romanice, să zicem că sunt suflătorii. Popoarele germanice sunt percuția. Adică într-o orchestră există armonie. Cine își închipuie că trebuie să se șteargă ideea de român, de bulgar, de sârb, acum vedeți că românii și bulgarii sunt iar oaia neagră, nu pot fi primiți în Schengen și toată lumea discută că nu suntem pregătiți, sigur că nu suntem pregătiți. Dar acolo sunt și prejudecăți foarte mari legate de noi, ” a declarat academicianul

Președintele Academiei Române consideră că românii ar trebui să se simtă mereu români, în fiecare zi a anului
Președintele Academiei Române consideră că românii ar trebui să se simtă mereu români, în fiecare zi a anului

Ioan Aurel Pop a mai atras atenția cu privire la greșeala ideologiilor actuale de uniformizare culturală, prin ștergerea a tot ceea ce face o națiune unică în felul său:

„Dar ideea că trebuie șterse deosebirile și mai ales limbile e o mare eroare. Și cred că unii diriguitori europeni au înțeles acest lucru. Fiecare vine cu bogăția lui și din diversitate se naște unitatea. N-a zis-o Marx, a zis-o Hegel. Deci din diversitate se naște o unitate. Și asta ar trebui să înțelegem de Ziua Națională: că dacă ne prețuim noi înșine ca români, ne va prețui și Europa, lumea întreagă. Pentru că ne vom prezenta cu demnitate. Nu înfrumusețând România și pe români, nu se poate, realitatea e mai puternică decât vorba. Ci prezentându-ne cum suntem, cu cele bune și cu cele rele. Așa ar trebui să ne gândim, cred eu, de Ziua Națională”, a mai spus Ioan Aurel Pop.

Citește și: Ce caută pe internet românii din diaspora: Rețete de sarmale, filme subtitrate, melodii Smiley

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult