- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Schimbări majore pe piața locurilor de muncă! Nici IT-ul nu mai este ce a fost. Ce caută, de fapt, angajatorii

08 Apr, 14:30 • Cornel Ghimeșan
În România, sectorul IT era cel mai căutat în ceea ce privește locurile de muncă. Acest lucru se datora salariilor atractive, dar și beneficiilor în plus. Totuși, anul 2024 a schimbat paradigma în ceea ce privește așteptările din acest domeniu.
Schimbări majore pe piața locurilor de muncă! Nici IT-ul nu mai este ce a fost. Ce caută, de fapt, angajatorii

Schimbări majore pe piața locurilor de muncă! Recrutarea în domeniul IT local pare să fie într-un impas la începutul acestui an și perspectivele de revenire la nivelurile înregistrate în anii precedenți până la finalul anului 2024 sunt slabe.

Citește și: Preparatul din România care a cucerit întreaga lume. Se vinde în peste 20 de țări inclusiv Vietnam, Brazilia, China sau Canada.

Mai mult, se observă o schimbare în comportamentul companiilor din acest sector, care acordă acum o atenție sporită stabilității candidaților în pozițiile lor anterioare, conform declarațiilor Elenei Baron, partener managing în cadrul Freelancer IT, o firmă specializată în recrutarea în domeniul IT.

„Cred că această stagnare vine şi odată cu concedierile care au existat şi mai există în alte ţări, inclusiv în Europa, în America, dar vine din mai multe direcţii. Costurile de la noi au crescut destul de mult. Înainte de pandemie, companiile din alte ţări aveau cumva nişte beneficii în a veni în România şi a-şi deschide o filială tehnică pentru că piaţa noastră are nişte oameni foarte buni, tehnici, dar şi pentru că aveau şi nişte facilităţi fiscale, iar acum sunt mai mulţi factori cumulaţi care duc la această stagnare. Într-adevăr, era o dinamică foarte mare, erau foarte multe poziţii, cel puţin în zona de recrutare tehnică erau poate de zece ori mai multe poziţii tehnice decât specialişti. Ne obişnuisem ca toate lucrurile să fie într-o notă înfloritoare şi foarte optimistă”, a spus ea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Elena Baron afirmă că acum doi ani, compania sa primea sute de poziții vacante din partea diferitelor organizații, iar acestea erau extrem de interesate să recruteze profesioniști foarte talentați.

„Veneau foarte multe proiecte şi aveam chiar nişte sute de poziţii care erau cumva în aşteptare, era clar că nu puteam să le facem faţă. În acest moment cred că avem în jur de 50-60 de poziţii active pe care reuşim să mergem mai departe. Încă mai sunt, dar faţă de anii trecuţi este o diferenţă foarte mare“, a detaliat ea.

Schimbări majore pe piața de muncă! Nici IT-ul nu mai este ce a fost. Ce caută, de fapt, angajatorii

Schimbări majore pe piața locurilor de muncă!

De asemenea, în anii precedenți, companiile manifestau o deschidere considerabilă în ceea ce privește recrutarea, creșterea și formarea angajaților lor. În prezent, însă, angajatorii pun mai mult accent pe stabilitatea evidențiată în CV-urile pe care le examinează.

„Acum cred că companiile sunt foarte atente în a vedea o stabilitate a oamenilor. Adică, spre exemplu, în momentul în care avem un CV cu zece joburi schimbate la fiecare an, nu mai este de actualitate pentru majoritatea companiilor, asta adică nici nu o să mă uit peste el. Companiile îşi doresc stabilitate, îşi doresc oameni foarte buni, tehnici, îşi doresc ca poziţiile puţine pe care le au să fie acoperite cu o calitate a oamenilor foarte bună.“

Referitor la salariile din sectorul IT, Elena Baron menționează că acestea rămân competitive, însă nu se mai înregistrează creșteri atât de semnificative cum și-ar dori profesioniștii din acest domeniu.

„Companiile nu pot să mai vină cu oferte imbatabile sau atât de mari precum sunt aşteptările persoanelor din această industrie. Acum, aşteptările sunt de 4.000 – 6.000 de euro net pe contract individual de muncă,, aşteptări care sunt extrem de mari pentru piaţa noastră. O plajă salarială corectă pentru nişte oameni seniori este undeva între 3.000 – 4.000 euro net. Aici vorbim de oameni cu plus patru, cinci ani experienţă”, a concluzionat Elena Baron.

Citește și: Marcel Ciolacu promite deduceri la impozitul pe venituri pe model vestic: „Trebuie să luăm anumite măsuri, nu putem doar să constatăm”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult