- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Se schimbă banii! Peste un milion de români vor fi afectați de această modificare de la 5 iunie 2024

23 May, 10:46 • Bocioacă Bianca
Se schimbă banii începând cu data de 5 iunie 2024. Mai bine de un milion de români vor fi afectați de această schimbare. Iată despre ce e vorba.
Se schimbă banii! Peste un milion de români vor fi afectați de această modificare de la 5 iunie 2024

Începând cu data de 5 iunie 2024, se schoimbă banii în Marea Britanie. Vor fi emise noi bancnote cu portretul Regelui Charles al III-lea. Banca Angliei va introduce bancnotele în valoare de 5, 10, 20 și 50 de lire sterline, care le vor înlocui treptat pe cele cu portretul Reginei Elisabeta a II-a.

Monedele cu imaginea lui Charles sunt deja în circulație, iar bancnotele vechi vor continua să fie valabile pentru o perioadă lungă de timp. În curând, turiștii din Marea britanie vor putea vedea noile bancnote.

Citește și: AFIR oferă finanțări de 35 de milioane de euro. Instituția anunță ce români pot primi banii

Se schimbă banii în Marea Britanie

Noile bancnote au fost prezentate regelui de către guvernatorul Băncii Angliei. Singura schimbare față de bancnotele actuale este imaginea monarhului pe față și în fereastra de securitatea transparentă. Portretele lui Winston Churchill, Jane Austen, William Turner și Alan Turning vor rămâne pe verso.

Iată cum vor arăta noile bancote

Banca Angliei a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că noile serii de bancnote vor fi tipărite doar în cantități neceare pentru a înlocui bancnotele retrase din circulație din cauza uzurii sau pentru a satisface o eventuală creștere a cererii.

Noile bancnote vor circula concomitent cu cele actuale. Introducerea treptată are ca scop minimizarea impactului asupra mediului și de a reduce costurile, fiind conformă cu directivele curții regale.

Regele a apreciat noile bancnote drept „foarte bine concepute” și a remarcat cu surprindere că este doar al doilea monarh britanic reprezentat pe o bancnotă. Regele Charles al III-lea este al doilea monarh britanic al cărui portret apare pe bancnotele de lire sterline, după Regina Elisabeta.

Citește și:  Câștigul de la loto s-a dus pe apa sâmbetei! Cum a reușit un cuplu să piardă toți banii înainte să intre în posesia lor

Brexit-ul a afectat puternic Regatul Unit, iar măsurile economice și financiare adoptate după data de 1 ianuarie 2021 nu au adus prosperitatea așteptată de susținătorii despărțirii de Uniunea Europeană.

Șocul de după s-a resimțit rapid. Lira sterlină s-a prăbușit la un minim istoric pentru prima dată în 31 de ani. Cu o depreciere de aproape 13% în mai puțin de o săptămână, aceasta a rămas cea mai gravă criză valutară din Marea Britanie.

În cei aproape 50 de ani de apartenență la UE, Marea Britanie a beneficiat de pachetele economice ale uniunii, fiind lider la mai mulți indicatori: creșterea PIB-ului pe cap de locuitor, datorii, fluxuri de capital și valută. Toate acestea au ajuns la final odată cu ieșirea din UE, scrie Bloomberg.