- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Sebastian Burduja s-a întâlnit cu 2 comisari UE în SUA. Ministrul român le-a cerut finanțare pentru energia nucleară și amânarea închiderii termocentralelor

12 Feb, 15:30 • Adrian Popovici
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a întâlnit cu Elisa Ferreira, Comisar european pentru coeziune și reforme, și cu Maroš Šefčovič, Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru tranziția verde, pentru a discuta despre amânarea opririi producției de energie pe bază de cărbune și pentru a solicita sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea proiectelor nucleare.
Sebastian Burduja s-a întâlnit cu 2 comisari UE în SUA. Ministrul român le-a cerut finanțare pentru energia nucleară și amânarea închiderii termocentralelor

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a întâlnit cu Elisa Ferreira, Comisar european pentru coeziune și reforme, și cu Maroš Šefčovič, Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru tranziția verde, pentru a discuta despre amânarea opririi producției de energie pe bază de cărbune și pentru a solicita sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea proiectelor nucleare, inclusiv cele din România, transmite Economedia.

Sebastian Burduja a sublinait că prioritatea României ar trebui să fie absorbția fondurilor europene disponibile pentru investiții, antreprenoriat și reconversie profesională în aceste zone. În același timp, a evidențiat deschiderea Comisiei Europene pentru a evalua calendarul asumat anterior de România pentru închiderea capacităților pe bază de cărbune, având în vedere necesitatea asigurării securității energetice naționale și europene înaintea altor considerente. De asemenea, a subliniat faptul că România s-a poziționat deja ca lider în acest domeniu, având un site candidat, o tehnologie matură selectată în cadrul studiului de prefezabilitate și primul centru de pregătire a experților în noua tehnologie SMR, la Politehnica din București.

„Cu Comisarul Ferreira am discutat despre importanța tranziției juste, mai ales pentru regiunile care depind de producția de cărbune, inclusiv Gorj și Hunedoara. Prioritatea României trebuie să fie absorbția de fonduri europene disponibile pentru investiții, antreprenoriat și reconversie profesională în aceste zone. În același timp, există deschidere la nivelul Comisiei Europene pentru a analiza calendarul asumat de România în trecut pentru închiderea capacităților pe bază de cărbune, în contextul nevoii de a asigura securitatea energetică națională și europeană, înainte de orice altceva. România s-a poziționat deja ca lider în acest sector, având un site candidat, o tehnologie matură selectată la nivelul studiului de prefezabilitate și primul centru de pregătire a experților în noua tehnologie SMR, în cadrul Politehnicii București”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.

Te-ar putea interesa și: Românii ar putea plăti mai puțin la energie! Sebastian Burduja: „Încercăm să scădem și mai tare facturile”

Sebastian Burduja cere mai multe finanțări europene în energia nucleară

El a menționat că a solicitat și facilitarea finanțării europene pentru dezvoltarea proiectelor nucleare, inclusiv cele din România. A subliniat importanța acestui tip de energie, care asigură producție constantă și are emisii zero, făcându-l esențial în tranziția energetică. Sebastian Burduja a adus în discuție angajamentul statelor-cheie din sectorul energetic global la COP28 de a tripla capacitatea instalată de producție a energiei nucleare până în 2050.

„Acest lucru necesită pregătirea unor specialiști de top, ceea ce România deja face, dar și acces la finanțare în termeni avantajoși. Se poate face asta atât prin fonduri de la băncile de dezvoltare, inclusiv Banca Europeană de Investiții, cât și prin fonduri structurale nerambursabile, în viitorul ciclu de programare”, mai scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Sebastian Burduja, despre atacul cibernetic asupra Camerei Deputaților: Cei care se ocupă de sistemele informatice au de dat explicații