- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sebastian Burduja, despre atacul cibernetic asupra Camerei Deputaților: Cei care se ocupă de sistemele informatice au de dat explicații

31 Jan, 16:06 • Adrian Popovici
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că cea mai vulnerabilă parte a oricărui sistem este reprezentată de indivizii care nu respectă anumite principii. Aceste declarații vin în contextul atacului cibernetic care a vizat Camera Deputaților a dus la furtul unor date secrete, inclusiv a informațiilor de pe cartea de identitate a lui Marcel Ciolacu.
Sebastian Burduja, despre atacul cibernetic asupra Camerei Deputaților: Cei care se ocupă de sistemele informatice au de dat explicații

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că cea mai vulnerabilă parte a oricărui sistem este reprezentată de indivizii care nu respectă anumite principii. Aceste declarații vin în contextul atacului cibernetic care a vizat Camera Deputaților a dus la furtul unor date secrete, inclusiv a informațiilor de pe cartea de identitate a lui Marcel Ciolacu, transmite Agerpres.

În acest context, Sebastian Burduja a explicat faptul că atunci când un funcționar accesează un link la care nu ar trebui să intre, aceasta devine o breșă de securitate semnificativă și expune întregul sistem la riscuri majore. Această afirmație a fost făcută miercuri, în cadrul unei discuții referitoare la breșa de securitate de la Camera Deputaților. Burduja a subliniat astfel importanța respectării principiilor și a măsurilor de securitate pentru a proteja integritatea și funcționarea corespunzătoare a sistemelor instituționale.

„Cea mai slabă verigă este omul care nu respectă nişte principii. Dacă există un funcţionar care intră pe un link unde n-ar trebui să intre, asta vulnerabilizează întreg sistemul. Deci, nu e atât de uşor să dai o lege mai bună”, a menţionat Sebastian Burduja, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Te-ar putea interesa și: S-a deschis prima anchetă după ce buletinul lui Marcel Ciolacu a ajuns pe mâinile hackerilor

Atacul cibernetic asupra Camerei Deputaților, inacceptabil, explică Sebastian Burduja

Sebastian Burduja a declarat faptul că situația cauzată de atacul cibernetic asupra Camerei Deputaților este inacceptabil și că este bucuros că, în timpul mandatului său, a reușit să promoveze adoptarea Legii Securității Cibernetice. Această lege include obligații clare pentru instituțiile publice, având ca scop consolidarea securității cibernetice în sectorul guvernamental.

El a adăugat că cei responsabili de sistemele informatice de la Parlament au de oferit explicații în legătură cu situația actuală. Sebastian Burduja și-a exprimat încrederea că ministrul Bogdan Ivan Gruia, responsabil cu Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea, dispune de toate detaliile referitoare la această problemă și l-a felicitat pentru modul în care gestionează situația.

„E un lucru inacceptabil. Mă bucur că pe mandatul meu am reuşit adoptarea legii securităţii cibernetice, care include nişte obligaţii clare pentru instituţiile publice. Cei care se ocupă de sistemele informatice de la Parlament au dat nişte explicaţii. Sunt convins că domnul ministrul Bogdan Ivan Gruia (ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, n.r.) are toate aceste detalii şi îl fericit pentru modul în care le gestionează”, a mai adăugat ministrul.

Citește și: Atac cibernetic de proporții la Camera Deputaților! „În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor”